Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 6.’sını gerçekleştirdiği Kocaeli Kitap Fuarı’nda kalabalık bir dinleyici topluluğuna hitap eden Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Halil Samet, GDO’lu ürün kullanımının yaşamsal tehlike yarattığına dikkat çekerek, “Kapitalizmin kar ve tüketim açmazı kitleleri ölüme götürüyor. 10 dönüm tarlası olan, mısır eken ve organik tohum kullanan bir çiftçi düşünelim.
Bazı ürünleri yeterince büyümüyor, bazıları amorf. Oysa hibrit tohumla ekim yapan çiftçinin tüm mısırları aynı boy, aynı renk, aynı şekilde. Ve elde ettiği rekolte çok daha fazla. Temel açmaz bu. Daha fazla kar etmek, tüketim ihtiyacına daha kapsamlı yanıt vermek için insanların sağlığıyla oynuyoruz” diye konuştu.
Anadolu’nun bitki zenginliği açısından çok değerli bir coğrafya olduğunun altını çizen Samet, “Tıbbi ve aromatik bitki yetiştirmek ve son ürünü elde etmek çabası içerisinde olmalıyız. Nane cenneti olan bir ülkede nane yağı ithal etmek, lavanta yağı ithal etmek kabul edilebilir değildir. Almanlar 27 farklı ilaçta ada çayı bitkisini kullanıyor. Biz sadece bitkiyi değil; ürünü de Avrupa Birliği standartlarında üretmeli ve dünya pazarlarına sürmeliyiz. Özellikle Kalkınma Ajansları aracılığı ile fonlanan ‘Kırsal Kalkınma Projeleri’, bu gelişimi sağlayabilme adına önemli olanak tanıyor” şeklinde konuştu.