Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 1 Mayıs – 15 Aralık tarihleri arasında, 15 ayı, 109 yaban keçisi ve 4 çengel boynuzlu dağ keçisinin de aralarında bulunduğu birçok yabani hayvan türü için avlanma izni verdi. Şimdi ihaleler yapılacak ve ne yazık ki yeni bir ‘av turizmi’ dramı başlayacak.
Avlanma izni verilen türler arasında, korumakla yükümlü olduğumuz Bozayı, Çengelboynuzlu Dağkeçisi gibi türler de var. Oysa taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelere göre (Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi (Bern) korumamız gereken türler arasındaki Bozayı aynı zamanda, ‘Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme’ (CITES Ek II) kapsamında yer alıyor. Doğal yaşam ortamları hızla daralan yabani hayvanların ister istemez insanlarla karşı karşıya gelmesi, sayılarında artış olduğu algısı yaratılarak, bu tür kararların alınmasında gerekçe olarak kullanılıyor. Türkiye’de ayılar başta olmak üzere bu türlere ilişkin kapsamlı ve güvenilir envanter verileri olmadığından sayılarının gerçekte artıp artmadığı bile bilinmiyor. Diğer türler için de benzer kaygıları taşıyoruz. Böylesine kritik kararların elde güvenilir bilimsel veriler olmadan, gözlemlere dayanarak verilmemesi gerekiyor. Bu kararın alınmasının ardındaki gerekçeleri merak ediyor, yetkililerden konuyla ilgili detaylı bir açıklama bekliyoruz.
WWF, dünyada sayıları giderek azalan küçük, yerel toplulukların yaşamlarını sürdürebilmek için yaptığı avcılık dışındaki tüm avlanma faaliyetlerine karşıdır. Türkiye’deki avcılık faaliyetlerinin bu sınıfta değerlendirilemeyeceği açıktır.