TURMEPA 20. Yılında 20 Farklı Noktada Kıyıyı Temizledi!

turmepa

‘Uluslararası Kıyı Temizliği ICC International Coastal Cleanup’ kampanyası kapsamında Türkiye dâhil 100’den fazla ülkede 500 bini aşkın gönüllü ile deniz ve kıyılar eşzamanlı olarak temizlendi.

Her sene Eylül ayının üçüncü Cumartesisi yapılan etkinlik Türkiye’de 2002 yılından itibaren TURMEPA koordinatörlüğünde yürütülüyor. Etkinlik kapsamında geçtiğimiz yıl dünya genelinde 100’den fazla ülkede 500 bini aşkın gönüllü ile 10 milyondan fazla atık topladı.

DenizTemiz Derneği/ TURMEPA her yıl düzenlenen bir etkinlik olan ‘Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası’ çerçevesinde üç denizimizin kıyılarını temizlemek için kolları sıvadı. TURMEPA, bu etkinlik ile deniz kirliliğine dikkat çekmeyi ve deniz temizliğinin önemi konusunda bilinç kazandırmayı amaçlıyor.

turmepa-2

Etkinliğin İstanbul ayağı Adalar İlçesi’ne bağlı Heybeliada’da gerçekleştirildi. Etkinlik TURMEPA ve Deep Dream Dalış Merkezi koordinatörlüğünde, Adalar Belediyesi, Heybeliada Gönüllüleri Derneği ve Heybeliada Su Sporları Kulübü işbirliği ile gerçekleştirildi. Etkinlik günü Mavi Marmara katılımcılara ulaşım desteği sağladı, dalış motorlarının mazotunu da Opet karşıladı. Ayrıca etkinlik sonunda Smart Medya Menajerlik tarafından düzenlenen mini konserde Grup Kampana ve Dj Mina sahne aldı.

Etkinliğin İstanbul ayağı 20 Eylül’de farklı yaş ve meslek gruplarından oluşan gönüllülerle beraber kıyı ve sualtı temizliği şeklinde gerçekleştirdi. 40’a yakın gönüllünün katıldığı kıyı temizliği etkinliğinde 1 saat içinde, karadan plastik, metal, kâğıt ve ayrıştırılmamış türde 50 kilogram, deniz dibinden ise yine farklı atık türlerinden 500 kilogram çöp toplandı. Toplanan atıklar arasında çok sayıda içki şişesi, bardak, tekstil ürünün yanı sıra yangın tüpü, tost ızgarası, çaydanlık, cep telefonu, güveç, rezervuar ve 1968 yılına ait bir öğrenci karnesi gibi ilginç çöpler de vardı. Etkinliklerde özellikle su altından çıkan atıklar halkın dikkatini çekti.

turmepa-4

Etkinliğin Türkiye Koordinatörü Çevre Yüksek Mühendisi Aslin Karanfil toplanılan atıklar üzerine çevre gönüllülerini bilgilendirdi. Aslin Karanfil, “Günümüzde çokça kullanılan plastikler 400 yılı aşkın süre doğada kalıyor ve geçen süre boyunca parçalara ayrılarak varlığını sürdürmeye devam ediyor. Mikro-plastikler ayrıca deniz canlılarının vücutlarında birikerek, insanlar tarafından tüketilen midye, balık gibi deniz canlıları aracılığı ile vücudumuza giriyor” dedi. Ayrıca toplanan atıkların büyük bir bölümünün geri dönüştürülebilir değerlere sahip olduğunu ve hanelerde kaynağında ayrıştırılması ve yetkililer tarafından toplanması halinde ekonomiye olumlu katkı sağlar nitelikte olduğunu belirtti.

Bu sene 20. yılını kutlayan TURMEPA, etkinliğin faaliyet alanını büyüterek 15 farklı ilde, 20’den fazla noktada kıyı ve denizleri temizledi. İstanbul dışında etkinliğin gerçekleştirileceği noktalar ise şunlardır: İzmir – Urla, İzmir – Seferihisar, Bodrum, Samsun – Atakum, Samsun – Yakakent, Mersin – Boğsak Koyu, Mersin – Merkez, Çanakkale – Çardak, Fethiye, Fethiye – Gemiler Koyu, Marmaris, Göcek, Zonguldak, Denizli, Rize, Trabzon, Ordu, Amasra, Bartın, Sinop.

İstanbul dışında gerçekleştirilen ICC etkinliklerinde ise mini buzdolabı, yakıt tankı, kaykay, plastik kapı, projektör, banyo fırçası gibi çok sayıda sıra dışı atıkların toplandı.

Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası’nın Türkiye koordinatörü olarak TURMEPA, toplanan bu atıklara ait verileri her sene olduğu gibi bu sene etkinliğin ana yürütücüsü Ocean Conservancy’nin online bilgi bankasına işledi. Tüm dünyada toplanan bu bilgiler sayesinde uzmanlar, kıyıların ne tür aktivitelerle kirlendiğini ve ne tür tehlikelere maruz kaldığını belirleyerek otoriterlere çözüm yöntemleri geliştirilmesi için projeler sunuyor.