WWF-Türkiye’nin, yerel doğa koruma projelerini desteklemek amacıyla başlattığı Türkiye’nin Canı Hibe Programı’nın, ikinci dönem proje başvuruları 2 Eylül 2013 tarihinde başlıyor. Biyolojik çeşitliliğimizi oluşturan önemli türler ve doğal yaşam alanlarının korunması için yerel sivil toplum kuruluşlarınca geliştirilecek projeler için son başvuru tarihi 11 Ekim 2013.
‘Küresel sorunlara yerel çözümler’ düşüncesinden yola çıkarak Türkiye’nin sahip olduğu doğal zenginliğin korunması için yerel sivil toplum kuruluşlarının desteklenmesi amacıyla WWF-Türkiye tarafından başlatılan Türkiye’nin Canı Hibe Programı’nın ilk dönemi tamamlandı. Yeni dönem için oluşturulan kaynakla WWF-Türkiye, şimdi ikinci kez yerel doğa koruma girişimlerine önemli bir fırsat sunuyor…
www.turkiyenincani.org adresinde yer alan Türkiye’nin Canı Hibe Rehberi’ne göre hazırlanacak başvurular; öncelikli ihtiyaç, katılımcılık, uygulanabilirlik, sürdürülebilirlik ve kalıcı etki gibi ölçütler ışığında değerlendirilecek. Hibe desteği almaya hak kazanan projeler, yapılacak ön değerlendirmenin ardından Seçici Kurul tarafından belirlenecek.
WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, “Yerel sivil toplum kuruluşları tarafından geliştirilen ve yürütülen doğa koruma projeleri, ülkemizin doğal zenginliğini oluşturan değerli parçaların bir arada tutulmasına yardımcı oluyor. Türkiye’nin Canı Hibe Programı ile desteklenen projeler, yöre halkının ve yerel sivil toplum kuruluşlarının elele vererek kendi doğal değerlerine sahip çıkmasını sağlıyor” dedi.
“Türkiye’nin Canı tarafından desteklenen bu projelerin gücü, yerel aktörler tarafından, yereldeki gerçek ihtiyaçlar dikkate alınarak tasarlanması ve uygulanmasından ileri geliyor” diyen WWF-Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Uğur Bayar, “İlk hibe dönemi, yerel aktörlerin birlikte çalışarak ortaya koyduğu başarılarla dolu. Bireysel ve kurumsal bağışçılarımızın desteğiyle başlattığımız ikinci hibe döneminde de birbirinden değerli ve güçlü doğa koruma projelerinin geleceğine inanıyoruz. Türkiye’nin Canı Kampanyası’nı destekleyen tüm bağışçılarımıza teşekkür ederken, yerel sivil toplum kuruluşlarının projelerini de heyecanla bekliyoruz” dedi.
WWF-Türkiye’nin geçtiğimiz yıl başlattığı kampanya kapsamında, Anadolu’nun dört bir yanındaki yerel sivil toplum kuruluşları tarafından ülkemizin biyolojik çeşitliliğini korumayı amaçlayan altı projeye kaynak sağlanmıştı.
Bir süre önce başarıyla tamamlanan Türkiye’nin Canı Hibe Programı’nın ilk döneminde desteklenen projelerle, Hatay’ın kutsal sayılan dağ ceylanları, Samandağı’nın tehlike altındaki deniz kaplumbağaları, Antalya’nın endemik bitkileri, Küre Dağları’nda yetişen doğal mantarlar, Akdeniz’de keşfedilen yarasa kolonileri ve sadece Trakya’da yaşayan yer yediuyurlarının güncel durumları ve doğal yaşam alanları değerlendirildi; karşı karşıya bulundukları tehditler ve sorunların giderilmesi yönünde çalışmalar yapıldı, korunmaları için somut adımlar atıldı.
Ayrıntılı bilgi için: Tuğba Uğur, 0212 528 20 30, tugur@wwf.org.tr