Türkiye Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyonu Çalıştayı

yaban-4

Türkiye bulunduğu coğrafya nedeniyle dünyanın en çeşitli ekosistemlerine sahip ülkelerden biridir. Avrupa, Asya ve Afrika’ya komşu olması yanında sahip olduğu yaşam alanlarının da çeşitliliğiyle birçok türe ev sahipliği yapar. Bunlardan bazıları da sadece Türkiye’de yaşayan türlerdir; ancak sahip olunan bu doğal yaşam yeterince korunamıyor ve devamı için adımlar atılamıyor.

Birçok tehdide rağmen doğamız hala ayakta ve umut veriyor. Hala çok yaşlı ormanlarımız, bozkırlarımız, göllerimiz, akarsularımız var olma mücadelesi vermeye devam ediyor. Ancak, bu ekosistemlerin devamı için en üst basamaktan en alt basamağa kadar türlerin popülâsyonlarının da devamı gerekiyor. Ne yazık ki birçok türümüz yok olmanın eşiğine gelmiş durumda; bu yüzden her birey büyük önem taşıyor. Doğa artık tek bir leoparın, tek bir bozayının, tek bir kurdun, tek bir kara akbabanın kaybolmasına tahammül edecek durumda değil. Ancak, insanların bu canlıların yaşam ortamlarına giderek daha fazla girmesi onlara yaşayabilecek hatta saklanabilecek alan bile bırakmamaları ister istemez hayvanlarla insanları karşı karşıya getiriyor. Bu karşılaşmadan çoğunlukla hayvanlar zarar görerek ayrılıyor.

yaban-5

Her yıl birçok tür, özellikle yırtıcı kuşlar, çeşitli sebeplerle yaralanıyor. Ateşli silahlarla vuruluyor, elektrik tellerine çarparak, kapanlara düşerek ve yaşam ortamlarını bir bıçak gibi kesen otoyollardan geçerken araçların çarpması sonucu ya ölüyor ya da yaralanıyorlar.

KuzeyDoğa Derneği liderliğinde; Bakü Tiflis Ceyhan Boru Hattı şirketi finansörlüğünde (BTCCo.), Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün desteği ve Kafkas Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi, 16 – 18 Ekim 2014 tarihleri arasında, ‘Türkiye Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyonu Çalıştayı’ ve ‘Petrole Bulanmış Yaban Hayvanlarının Müdahale Eğitimi’ düzenleyecektir.

Türkiye Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyonu Çalıştayı

Türkiye’de ilk kez düzenlenecek olan çalıştayın ana amacı, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde faaliyet gösteren ve yaban hayatı kurtarma ve rehabilitasyonu yapan kuruluş, hayvanat bahçesi ve merkezlerin, kendi bölgelerinde yaptıkları çalışmalarını anlatacakları bir ortam yaratmak ve yaban hayatı kurtarma ve rehabilitasyonunda karşılaşılan sorunların ve çözüm önerilerinin tartışılacağı bir ortam oluşturmaktır.

yaban-6

Petrole Bulanmış Yaban Hayvanlarının Müdahale Eğitimi

TRI – STATE BIRD Rescue and Research INC liderliğinde Türkiye’de ikinci kez yapılacaktır. Eğitimin ana amacı, herhangi bir petrol sızıntısında, petrole bulanmış yaban hayvanlarına yapılacak müdahalenin temel prensiplerini, pratikte uygulamasının yapılması olacaktır.

yaban

Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, KuzeyDoğa Derneği, Bakü Tiflis Ceyhan Petrol Boru Hattı şirketi Çevresel Yatırım Programı, Kafkas Üniversitesi arasında imzalanan protokolle kurulmuş olup, ülkemizde yaralı, hasta ve yavru yaban hayvanlarının tedavi, rehabilitasyon ve bakımlarının yapılması amacıyla Kafkas Üniversite Veteriner Fakültesi’nde faaliyete geçirilmiştir. Merkezimiz uzun vadede yaban hayvanlarına yönelik ilgi ve bilinç düzeyini artırmak amaçlı çocuklara ve gençlere yönelik çevre eğitimleriyle, veteriner fakültesi öğrencileri ve veteriner hekimlere yaban hayvanlarına ilk müdahale ve ilk yardım eğitimleri vermeyi amaçlamaktadır.