Sınırları Türkiye ve Yunanistan’da bulunan Meriç Deltası’nda, Kış Ortası Su Kuşu Sayımlarını, Türk ve Yunan kuş gözlemciler 21 Ocak’da birlikte gerçekleştirdi.
Sınırın iki tarafında eş zamanlı yapılan bu sayımlarda Meriç Deltası’nda farklı türlerden toplam 107 bin su kuşu kaydedilirken Delta’nın Edirne’de kalan tarafında 51 türden 17.300 sukuşu belirlendi. Sayım sonuçları arasındaki büyük farkın nedeninin, çalışma sırasında tanık olunan aşırı ve yasak avcılık olduğu, bu nedenle su kuşlarının Delta’nın Yunanistan tarafında yoğunlaştığı tahmin ediliyor.
KOSK Sayımlarında sağlıklı veri toplamak için bir sulak alanın aynı gün içinde tamamının sayılması önem taşıyor. Türkiye ve Yunanistan’daki kuş gözlemcilerinin ilk kez eş zamanlı gerçekleştirdiği Meriç Deltası Kış Ortası Su Kuşu Sayımlarının, Türkiye ayağı İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu’ndan Oğuz Mulayim , Cemil Gezgin ve Emre Konuk tarafından gerçekleştirildi.
Meriç Deltası Kış Ortası Sukuşu Sayımlarının süpriz kaydı gözlemlenen genç bir küçük flamingo oldu. Küçük flamingo Türkiye’de ilk kez 2007 yılında Konya Ereğli Sazlıkları’nda daha sonrada Kulu Gölü ve Gediz Deltası’nda gözlemlendi.
Doğa Derneği, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi (OMÜ), KuzeyDoğa Derneği,TRAKUŞ üyeleri ve kuş gözlem toplulukları 15 Ocak – 15 Şubat tarihleri arasında Türkiye genelinde sulakalanlardaki su kuşlarını sayacak. Uluslararası sukuşu sayımlarının bir parçası olan bu sayımlar, Doğa Derneği ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi’nin (OMÜ) hazırlayacağı değerlendirme raporu ile ilgili kurum ve kişilerle paylaşılarak kamuoyuna duyurulacak.