Tüketici Çiftçinin Ortağı Olmalı

ciftci-2

Dünyanın çeşitli ülkelerinden ekolojik tarım, beslenme, gıda uzmanları ve çiftçiler, 18. IFOAM Dünya Organik Kongresi ön konferansları kapsamında adil ve gerçek gıdaya ulaşımı konuşmak için bir araya geldiler.

Yeditepe Üniversitesi’nde gerçekleştirilen konferansların ilki olan ‘Gıda Toplulukları Oluşturmak’ buluşmasında konuşan IFOAM Başkanı Andre Leu, ”Organik gıdanın erişilebilir olması için tüketici, çiftçinin ortağı olmalı” dedi.

Toplantıda konuşan Topluluk Destekli Tarım (TDT) ağlarının uluslararası üst örgütü URGENCI’den çiftçi ve yazar Elizabeth Henderson ise ”Herkes, herhangi bir sertifikasyona ihtiyaç duymadan ekolojik ürüne ulaşabilmeli. TDT, ast – üst ilişkisi olmadan, güven temelli bir ilişki öneriyor; üretici ve tüketicinin yaşamını kolaylaştırıyor” diyerek TDT’nin bir dayanışma modeli olduğuna dikkat çekti.

Buğday Derneği TaTuTa Ekolojik Çiftlikler Ağı Koordinatörü Berkay Atik ise Türkiye’de Topluluk Destekli Tarım ve Katılımcı Garanti Sistemleri ile ilgili 10’u aşkın girişim olduğunu belirtti ve Buğday Derneği olarak tüketicinin bu yöntemler konusunda bilgilenmesi amacıyla gidatopluluklari.org sitesini kullanıma açtığını vurguladı.

Fotoğraf: Mehmet Kıran