10 – 15 Aralık tarihleri arasında dünyada ilki kutlanan Terra Madre (Toprak Ana Günü) nedeniyle yerel gıdayı, küçük çiftçiyi, biyolojik ve kültürel çeşitliliği korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Slow Food hareketinin başlattığı kutlama İlçenin tanınmış simalarından İbrahim Canbulat’ın katkılarıyla Eski Çarşı pazaryerinde yapıldı.
Her yıl değişik etkinliklerle safran ve safran üretiminin kamuoyuna duyurulduğu ilçede, bu yıl ‘Toprak Ana Günü’ ile birleştirilerek safranlı zerde kazanı kaynatılmış, safran üretimimizin ve ilçenin uluslararası boyutta tanıtımının yapılması sağlanmış oldu.
Yapılan etkinliğe Kaymakam Gökhan Azcan, Belediye Başkan yardımcısı Bahattin Eroğlu, Karabük Üniversitesi Genel Sekreteri Av. Yaşar Alpay, İlçe Milli Eğitim Müdürü Aslan Derin, İlçe Tarım Müdürü Çetin Ayvalık, daire müdürleri, sivil toplum örgütü yetkilileri, safran üreticileri ve çarşı esnafı katıldı.
Şenlik havasında kutlanan etkinlikte Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi ile Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri ayrı bir renk kattı. Zerde kazanından temsili olarak ilk kâseyi dolduran İlçe Kaymakamı Gökhan Azcan, safranı ve safranın tanıtımını önemsediklerini, gerek ilçeye adını veren bitki olması gerekse ilçemizin tanıtımına katkıda bulunması sebebiyle safran üretimini her yıl desteklediklerini belirtti. 30 çiftçi 28,5 dekar alanda üretim yapıldığını belirten Kaymakam Azcan, “bu rakamlar her yıl artarak devam edecek. Üretimi artırmanın yanında üretimde standardı devam ettirmek önemlidir. Ürettiğimiz safranı Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde tahlil ettirdik. ISO’ nun belirlediği birinci sınıf safranın üzerinde kalitede olduğunu tahlil ettirdik. Yine Safranbolu safranına ‘menşe coğrafi işareti’ almak için başvurumuzu yaptık. Patent başvurumuz sonuçlanınca Safranbolu safranına kimlik kazandırmış olacağız. Böylece Safranbolu safranının değerinde pazarlanması sağlanacaktır. Bunun yanında bugün safran hasadını güzel bir etkinlikle kutladık. Bu gelenekleştirmek arzusundayız. Bu ve bunun gibi etkinliklerin ilçemizin tanıtımına katkıda bulunacağı inancındayız” dedi.
Program misafirlere safranlı zerde ikramı ile sona erdi.