Tohumlara Özgürlük Küresel Girişimi, Gandhi’nin doğum günü olan 2 Ekim’den Dünya Gıda Günü 16 Ekim’e kadar, Tohumlara Özgürlük konusunda etkin ve etkili sivil toplum hareketi yaratmayı, böylelikle bireylere ve hükümetlere ‘uyanın’ çağrısı yapmayı amaçlayan bir kampanya başlattı.
Tohum Takas Ağı Projesini bir yıldır sürdürerek herkesi yerel tohumlarımıza sahip çıkmaya çağıran Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği de aynı tarihlerde çeşitli etkinlikler düzenleyerek kampanyayı destekleyecek.
Tohumlara Özgürlük Küresel Girişimi, Gandhi’nin doğum günü olan 2 Ekim’den Dünya Gıda Günü16 Ekim’e kadar, Tohumlara Özgürlük konusunda etkin ve etkili sivil toplum hareketi yaratmayı, böylelikle bireylere ve hükümetlere ‘uyanın’ çağrısı yapmayı amaçlayan bir kampanya başlattı. Dünyaca tanınan doğa aktivisti Vandana Shiva’nın da destek verdiği kampanyada, 15 gün boyunca dünyanın çeşitli yerlerinde tohum kampanyaları ve etkinlikleri düzenlenecek.
Girişim tarafından yapılan açıklamada Vandana Shiva’nın “Tohum yaşamın kendisi ve gıda zincirimizin ilk halkasıdır. Tohum Özgürlüğü tüm özgürlüklerin temelidir. Bugün bu özgürlüğümüz ciddi bir tehdit altında. Küresel düzeyde bir tohum acil durumu ile karşı karşıyayız. Dünyanın çeşitli yerlerinde insanlar tohumlarının ele geçirilmesine karşı yerel ve kendilerine özgü yollarla mücadele ediyorlar. Şimdi bu hareketlerin çeşitliliği arasında daha iyi bir sinerji yaratmalı ve karşılaştığımız tehlikeler ve tohumlarımızı korumak için yaptıklarımız bakımından tanıklık ettiğimiz süreçleri birbirimizle paylaşmalıyız” sözlerine yer verildi.
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Tohumlara Özgürlük Küresel Girişimi’nin kampanyasına 2 – 16 Ekim tarihleri arasında % 100 Ekolojik Pazarlarda ve TaTuTa (Tarım Turizm Takası) Ekolojik Çiftlikler ağında etkinlikler düzenleyerek destek olacak. Ayrıca aynı tarihlerde Dernek çalışanları, kendi kampanyalarını da yaratarak Facebook’ta özel olarak açılan sayfadan duyuracaklar.
Buğday Derneği, 2011 yılında başlattığı Tohum Takas Ağı Projesi ile, proje koordinatörleri ve ziraat mühendisleri öncülüğünde yok olmak üzere olan ya da nesli tehlike altına girmekte olan deli bezelye, pembe domates, kavılca buğdayı, Osmanlı çileği gibi atalık tohumlarımız başta olmak üzere, üretimde çeşitli nedenlerle artık kullanılmayan yerli tohum çeşitlerimizi araştırarak temin ediyor, ardından TaTuTa ve diğer ekolojik üretim yapan çiftliklerde ekimlerin yapılmasını organize ediyor. Projeyle, tohumların büyüme ve gelişme süreçleri izlenerek her tohuma özgü karakteristik bilgilere ulaşılması da hedefleniyor.
Proje kapsamında bu tohumların, yerel tohum çeşitlerinin korunmasının gerekliliğine inanan hobi bahçeleri, balkon bahçeleri gibi kentsel tarım modellerine de ulaştırılması sağlanacak. Tüm bu faaliyetler sonucunda yerel tohum çeşitlerinin korunmasına inanan tüm çiftçi ve tohum severler arasında bir ‘yerel tohum takas ağı’ oluşturulması amaçlanıyor. Adım Adım Oluşumu’nun katkılarıyla gerçekleştirilen proje kapsamında bugüne kadar 42 farklı türde olmak üzere 150 kadar tohum çeşidi toplandı, ekildi ve paylaşıldı.