Enerji Bakanı Taner Yıldız, Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santral için, TEPCO (Tokyo Elektrik Enerji Şirketi) ile görüşmelere devam edilip edilmeyeceğine Temmuz ayında karar vereceklerini açıkladı. Tepco, Fukuşima Nükleer Santrali’nin de işletmeciliğini yapan firmaydı.
TEPCO, Fukuşima’da yaşanan nükleer kazadan sonra, takındığı şeffaflıktan uzak tavrı ile tüm dünyada tepki çekti. Verdiği bilgiler yanlış veya eksikti.
Japonya’da kazadan sonra 14 yeni reaktör inşaatı iptal edildi. Yine kazadan sonra Sinop için görüşmeleri erteleyen taraf Japonya’ydı. Şimdi kazadan sadece 3 ay geçti ve Türkiye Hükümeti, sicili bozuk TEPCO ile görüşmelere devam etmek istiyor. Bu, kesinlikle Türkiye ve bölge halkını risk altında bırakan, sorumluluktan uzak bir tavır. Eski, kirli ve riskli nükleer enerjinin çağı çoktan kapandı. Ama nedense Türkiye Hükümeti bu gerçeği görmekte zorlanıyor.
Bize göre, Türkiye Hükümeti Temmuz ayında verilecek karar doğrultusunda TEPCO ile ilişkilerini tamamen durdurmalı.
TEPCO’nun sicili hiç de temiz sayılmaz
– 2007 yılında Japonya’da meydana gelen 7,1 kuvvetindeki depremden sonra, TEPCO’nun işletmecisi olduğu Japonya’nın en yeni santrali Kaşivazaki Kariva Santrali’ndeki üç reaktör aylarca kapalı kaldı.
– Japonya’da Fukuşima’da yaşanan kazadan sonra yapılan bir ankete göre, halkın % 73’ü TEPCO’nun verdiği bilgilerin güvenilir olmadığı görüşünde.
– Deprem olduğu sırada bakım nedeniyle kapalı olan 4. reaktör, atık çubuklarının açığa çıkması nedeniyle sızıntı yaptı. 2. reaktörde deprem sonrası açılan 20 cm’lik çatlak yüzünden on binlerce ton radyoaktif su denize karıştı.
– TEPCO’nun üç reaktörde erime olduğunu saptaması iki ay sürmüş, reaktörleri koruyan tanklardaki delikler ise ancak Mayıs ayında rapor edildi.
– Santralde soğutma işlemleri hala duraklatılıyor ve santralin etrafındaki tahliye alanının biraz dışında bir çiftlikten gelen haberlere göre bir çiftlik hayvanında daha önce rastlanmamış sakat doğum haberleri radyasyon güvenliği sorusunu gündeme getiriyor.
Fukuşima’daki nükleer felaket sonrası ülkelerin tavrı ne oldu?
– Japonya 14 yeni reaktörün inşaatını iptal etti.
– İsviçre 3 yeni nükleer reaktör planını iptal etti ve 2034 yılına kadar nükleer santrallerini kapatacağını açıkladı.
– Almanya Hükümeti 7 nükleer santrali kapattı ve 2022 yılına kadar da tüm santrallerin aşamalı olarak devre dışı bırakılması planlanıyor.
– Çin Hükümeti nükleer santral planlarını askıya aldı.
– İtalya’da nükleer santral kurulması konusu referanduma taşıdı ve % 95 oyla iptal edildi.
– Yapılan son anketlere göre Japonya halkının % 84′ü de tüm nükleer santrallerin kapatılmasını istiyor.