Yaklaşık 10 yıldır ülke gündemini meşgul eden 2B ormanlarının satışını içeren tasarı 18 Nisan’ı 19’una bağlayan gece yarısı çoğumuz uykudayken yasalaştı. Meselenin özündeki ‘Ormanlar satılabilir varlıklar mıdır?’ sorusu hiç gündeme gelmedi. Bunun yerine Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ormanların rayiç bedelin yüzde kaçına satılması gerektiği, ödemelerin kaç taksitte yapılacağı, nakitte ne kadar indirime gidileceği tartışıldı.
Sonra eller kalktı, ‘2B ormanları vasfını kaybetti, artık orman değil, işgalcilerine satılacak arazi oldular’ denildi. Yetmedi, 2A düzenlemesiyle orman olarak muhafazasında yarar görülmeyen orman alanlarının araziye dönüştürülmesinin yolu açıldı.
Bize hayat veren doğal varlık olan ormanlarımızla ilgili tüm bu gelişmeleri yakından takip ettik, ibretle izledik. TEMA Vakfı olarak 2B, 2A orman alanlarının gözden çıkarılmasının, satılmasının büyük bir hata olduğunu biliyoruz ve soruyoruz: Gelecek nesillere nasıl hesap vereceğiz?
Meselenin gündeme geldiği günden bu yana tavrımızı net olarak ortaya koyduk. 2B ve 2A konusunun toplumsal ve ekonomik boyutunu da ihmal etmeden, hem doğanın, hem insanlığın, hem de adalet duygusunun kazanacağı çözümler önerdik.
Şimdiyse, üzülerek görüyoruz ki, kısa vadeli ekonomik kazanç ve rantı düşünen, doğayı sadece sömürülecek bir hammadde kaynağı sanan, sağlıklı ekosistemler olmazsa insanın yeryüzünden silineceğini bilmeyen bir anlayışla karşı karşıyayız.
Ülkemiz, dünyamız ve tüm insanlık için üzgünüz, ama mücadelenin bitmediğini de tüm kararlılığımızla ilan ediyoruz: TEMA Vakfı olarak, bu yasanın takipçisi olacağız, başvurulabilecek tüm hukuki haklarımızı sonuna kadar kullanacağız ve geçmişte olduğu gibi halkımıza 2B ve 2A tehdidini bıkmadan usanmadan anlatmaya devam edeceğiz. Gücümüz yettiğince, çocuklarımıza, torunlarımıza, gelecek nesillere sağlıklı bir ekosistem bırakan bir Türkiye’ye ulaşmak için sizlerin de destekleri ile elimizden geleni yapacağız.