KuzeyDoğa Derneği, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) ve Utah Üniversitesi işbirliğiyle dünyada nesli tehlike altında olan (Endangered) Küçük Akbaba’ya (Neophron percnopterus) Türkiye’de ilk defa uydu vericisi takılarak takibine başladı.
Iğdır’ın Tuzluca İlçesi’nde Aras ve Arpaçay nehirlerinin kesişme noktasında KuzeyDoğa Derneği tarafından düzenli olarak izlenen küçük akbabalar kuşlara zarar vermeyen özel teknikler ile yakalandı ve sırtlarına uydu vericisi takıldı. Bu sayede dünya çapında nesli tehlike altında olan küçük akbabanın bölgede kullandığı alanlar, göç rotası, mevsimsel hareketleri ve beslenme stratejisi ortaya çıkartılacak.
KuzeyDoğa Derneği’nin aylarca süren alan çalışmasının neticesinde 2 – 3 yaşlarında, 1,840 gram ağırlığında ve Aras ismi verilen küçük akbabanın sırtına uydudan her gün düzenli koordinat alan 45 gramlık bir uydu vericisi takıldı. Bu sayede akbabanın dolaştığı ve beslendiği yerler, göç rotası ve kullandığı doğal alanlar hakkında bilgi sahibi olunacak. Ayrıca akbabanın uçuş esnasında daha kolay tanınabilmesi için sağ kanadına TR01 yazılı kanat bandı takıldı. Yakalandığı nehir havzasının ismi verilen Aras’tan veriler gelmeye başladı. Küçük akbaba (Neophron percnopterus) ülkemizde görülen dört tür akbabadan en küçüğü ve dünya çapında soyu en tehlikede olanıdır. Hayvan leşleri, çöpler, diğer kuşların yumurtaları, ufak omurgalılar ve küçük böceklerle beslenir. Hindistan’da kullanılan diklofenak ve ketoprofen içerikli ilaçlardan kaynaklanan zehirlenmeden dolayı, dünyadaki nüfusu hızla düşen küçük akbaba ülkemizde hala düzenli olarak üremektedir. Kars ve Iğdır illerindeki Arpaçay Kanyonu ve Aras Vadisi küçük akbabanın Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki önemli yaşama alanları arasındadır. Ancak bu alanların ikisinin de herhangi bir koruma statüsü bulunmamaktadır.