Kamuoyunda büyük tartışma yaratan, zeytinliklerin enerji yatırımlarına açılmasıyla ilgili bir skandal daha ortaya çıktı. Greenpeace’in, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Manisa İl Müdürlüğü’ne yaptığı bilgi edinme başvurusuna gelen yanıta göre, Müdürlüğün verdiği olumsuz görüşe rağmen, Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararla bölgedeki zeytinlikler, Soma Kolin Termik Santrali’nin yapımı için acele kamulaştırıldı.
Greenpeace’in bilgi edinme başvurusuna dün aldığı yanıtta, Tarım Bakanlığı Manisa İl Müdürlüğü’nün, zeytinlik alan olduğu için Soma Kolin Termik Santrali’nin yapılmasının uygun görülmediği parsellerle, Bakanlar Kurulu’nun bu santral için acele kamulaştırma kararı aldığı alanlar örtüşüyor.
Hukuka aykırı kamulaştırma
Oysa ilgili yasal mevzuata göre Bakanlar Kurulu, acele kamulaştırma kararlarını ancak ve ancak ‘yurt savunması’ ve ‘kamu yararı’nın mevcut olması nedenleri ile alabiliyor.
Korunan alanlarda acele kamulaştırma yapılmasının hukuka aykırı olduğunu ifade eden Greenpeace Avukatı Deniz Bayram,“Kömüre dayalı termik santraller, yurt savunması ile ilgili olmadığı gibi, halk sağlığı ve çevre hakları açısından üstün kamu yararını hiçe saymaktadır. Çevre ve insan sağlığı için son derece zararlı olacak bir kömürlü termik santral için, kamu yararı adı altında acil kamulaştırma yapılması ve koruma altındaki zeytinliklerin bunun için yok edilmesi kabul edilemez. Son dönemde gündem olan yasa tasarısı ile de zeytinliklerin enerji yatırımlarına açılmasının sözde ‘yasal’ dayanağı oluşturulmaya çalışılıyor. ‘Hukuk’ eliyle çevrenin ve halk sağlığının tehlikeye atılması bir an önce durdurulmalı, zeytinlikleri açıkça enerji yatırımlarına açan yasa tasarısı geri çekilmeli ve Soma Kolin Termik Santrali projesi hayata geçmemelidir” dedi.
Bakan, zeytin ağaçlarını artırıyoruz demişti
Soma Kolin termik santralinin Mart ayında gerçekleştirilen temel atma törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız katılmış ve “Kömür yatırımları yaparken bizi zeytin ağaçlarını azaltıyorsunuz diye eleştiriyorlar. 12 yıl önce 91 milyon adet zeytin ağacı vardı, bugün 161 milyon adet var. Biz çevreyi kirletmeyeceğiz. Çevreye rağmen değil çevreyle beraber bu enerji yatırımlarını yapacağız” demişti.
Zeytinlikleri enerji yatırımlarına açan yasa tasarısı ne getiriyor
Son günlerde, zeytinlik alanların enerji yatırımlarına açılmasına olanak veren Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı gündemde. Bu tasarı yasalaşırsa;
Her türlü enerji yatırımı için zeytinlikler enerji yatırımına açılacak ve zeytinlikler üzerinde enerji santrallerinin kurulması ‘yasal’ bir çerçeveye oturtulmuş olacak.
Ancak henüz bu ‘yasal’ çerçeve dahi yokken, zeytinliklerde enerji yatırımı yapılması için çalışmalar başlamış durumda.