Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin Şişli Belediyesi işbirliğiyle
2006 yılında kurduğu, Türkiye organik pazarlarının öncüsü Şişli %100 Ekolojik Pazar sayesinde haftada 10 – 15 ton, yılda ise yaklaşık 600 – 625 ton organik taze sebze – meyve İstanbul halkına ulaşıyor.
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin hazırladığı veri kayıt sisteminde yer alan verilere göre, Şişli %100 Ekolojik Pazarda haftalık ortalama 12 ton taze sebze ve meyve satılıyor. Satışların en yoğun olduğu dönem güz ve kış ayları. Yaz ayları ise en düşük satışların yaşandığı dönem. Kasım, aralık aylarında haftalık satışlar 15 tonlara yaklaşmakla birlikte yaz aylarında bu satışlar 10 ton civarına düşüyor. 2012’nin en az satış yapılan ayı ise temmuz.
Buğday Derneği’nin denetim ekibi, satış rakamlarını, her hafta titizlikle kaydettiği pazara giriş ve çıkış miktarlarının arasındaki farkı dikkate alarak belirliyor. Şişli %100 Ekolojik Pazara giren ürünlerin % 40 ila 50’sinin satıldığı dikkate alındığında, tüketiciye sunulmak üzere pazara getirilen taze sebze ve meyve miktarı bu rakamın iki katı civarında oluyor.
Domates ilk sırada
Haftalık ortalama 1.400 kilo satışla pazarda en çok satılan ürün domates. Domatesi sırasıyla muz, elma, portakal, mandalina ve patates izliyor. Bu ürünlerin haftalık satış miktarlarıysa 530 ila 830 kilo arasında değişiyor.
Verilerin hesaplanmasında dikkate alınan diğer önemli bir nokta da adet veya bağ şeklinde satılan birçok ürünün, özel olarak üretilen bir program tarafından Buğday Derneği’nce belirlenen katsayılarla otomatik olarak çarpılması. Örneğin bağ olarak veri girişi yapılan maydanoz 0,15; roka 0,20; adet olarak girişi yapılan avakado 0,22; enginar 0,38 ile otomatik olarak çarpılarak kilograma çevriliyor. Yıl içinde 5 bin 568 kilo civarında olan maydanoz satışı, pazarın açık olduğu hafta sayısına ve 0,15 katsayısına bölündüğünde, haftalık satışı yapılan maydanozun ortalama 727 bağ olduğu görülüyor.
Tüketici için her şey kayıt altında ve izlenebilir
Buğday Derneği, oluşturduğu %100 Ekolojik Pazar Standartları ile organik pazarların sağlıklı işleyen ve güvenilir bir model şeklinde yaygınlaşmasına öncü olarak üstlendiği rolü, hazırladığı internet veritabanı ile daha da ileriye taşıyor. Buğday Derneği ile işbirliğindeki yerel yönetimlerin yetkilileri, artık haftalık olarak kayıt altına aldıkları satış verilerini tarih, satıcı, üretici, ürün, çeşit, miktar, fiyat bazında internet veritabanına aktaracak ve istenilen tarih aralığında istenen üretici veya ürüne dair her türlü veriyi istendiğinde tek bir tuşa basarak elde edebilecekler. Bu sayede Buğday Derneği %100 Ekolojik Pazarlara ait tüm verileri görebilecek ve istendiği an sertifika kuruluşları ya da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ile paylaşabilecek.
Buğday Derneği bilişim danışmanları ve %100 Ekolojik Pazarlar proje ekibi, yerel yönetimlerin ziraat ve gıda mühendislerine önümüzdeki bahar aylarında bu konuda eğitim vermeye başlayacak ve sistem 2013 yılı içinde işler hale gelecek.