PAŞASUYU VADİSİ’NİN YABAN YAŞAMI

Kocaeli sınırları içerisinde bölgeye ait çok ender hayvan türleri yaşama ortamı olan alanlar bulunmamaktadır. Karasal türler ve aynı türe ait topluluklar olarak; sürüngenler (Kaplumbağa, Büyük yeşilkertenkele, Lekeli ince kertenkele), kuşlar (Alakarga, Serçe, Çulluk, Bıldırcın, Kara ördek, Üveyik, Atmaca, Doğan, Şahin, Küçük kartal, Sülün, Sığırcık, Kızıl gagalı dağ kargası, memeliler (Tavşan, Tilki, Çakal, Alacasansar, Yaban domuzu, Orman oyucu faresi, Kurt, Sincap, Kunduz, Karaca, Geyik) bulunmaktadır.

İlde bulunan ve 3167 sayılı Kara Avcılığı Kanunu Uyarınca Çevre ve Orman Bakanlığı’nca belirlenen Yaban Hayatı Koruma Sahaları ve Yaban Hayvanı Yerleştirme Alanları ise şöyle sıralanır: Kandıra Seyrek, Çamkonak, Körfez Kutluca-Kıyırlı, Gebze-Yağcılar ile Karamürsel Yalakdere-Kadriye-Tahtalı Fulacık köyleri arasında sülün kuşu, Seyrek ile Ağva arasında geyik ve karaca, Kuruçeşme’nin kuzeyinde kalan alanda (Çenedağ) keklik.

İzmit Körfezi’nin güneyinde ayıların bulunduğu alanlar av hayvanlarını koruma ve üretme sahalarıdır. Ayrıca Pazarçayırı, Örnekköy ve Sultaniye köylerinin batısındaki alana 2006 yılı içinde geyik salınarak bu bölgede koruma altına alınmıştır.

Paşasuyu Vadisi’nin hayvan varlığı için yapmış olduğumuz gözlemlerde, bölgeye has bir türe rastlamadık. Vadi içerisinde çok sayıda kelebek, kaplumbağa ve böcekler gibi türler bulunmaktadır. Yıl içerişimde kesintisiz akan su kaynağı içerisinde tek bir balık türüne dahi denk gelmedik.

Paşasuyu Vadisi, kapsamlı bir biyolojik çeşitlilik araştırmasını hak eden nitelikte bir doğal ve kültürel değerimiz.

Metin ve fotoğraflar: İsmail Şahinbaş

 

SIRTÇANTAM 47. SAYI (MAYIS 2023)