‘Kültürel Miras: Ortak Paydada Buluşma’
TKB Antakya Semineri cuma günü açılış konuşmalarıyla başladı. Antakya Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, TKB ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Antakya’nın kültürler arası birlikteliğinin yıllardır devam ettiğini vurgulayan mesajlar verdi.
Belediye Başkanı Lütfü Yavaş, Antakya’nın Ortadoğu ve Anadolu’yu birbirine bağlayan bir geçiş merkezi olmasının, yüzyılladır her mezhepten ve dinden insanların bir arada yaşamasına zemin hazırladığını söyledi. Ünlü düşünür Libadios’un ‘Dünyayı gezip görmekteki amacınız eğer farklı kültürleri bir arada görmekse, Antakya’yı ziyaret etmeniz yeterlidir, sözünü hatırlatarak bu birlikteliğin devam edeceğini vurguladı.
Vali Lekesiz’den, barış, huzur, hoşgörü, kültür mesajı…
Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, kent hakkında genel bilgiler verdi, “Hatay’ın iki hudut kapısı var, önemli tarihi mekânlara yakın, maydanoz üretiminde Türkiye’de birinci sırada, dış ticarette 6., ihracatta 9. sırada, İstanbul’dan sonraki en büyük nakliyat filosuna sahip, ilk mağara kilisesi Antakya’da, farklı kültür, etnik köken, farklı dil, din ve mezhepten insanın yaşama kararlığı bugün de devam ediyor. TKB üyeleri işte böyle bir kentte toplandı. Bizler, ilin yol haritasını oluşturmak için yola çıktık. Kültür hepimizin bildiği gibi kimliğimizi oluşturur. Kültür, toplumun yaşayış ve düşünüş şeklidir. Ancak pek çok değerimiz, rant kavgası yüzünden kayboldu. Bu sadece mimari sorun değil; aynı zamanda sosyo-kültürel yozlaşma ve gerileme sorunu. Bu sorun sadece yerel yönetimleri değil, tüm ülkeyi ilgilendiriyor. Birlikte yaşama kültürünü güçlendiren Hatay’da bu toplantının yapılıyor olması, çok anlamlı sonuçlar üretebilir. Burası barış, huzur, hoşgörü ve kültür kentidir. Hatay’da insanı temel alan bir barış felsefesi inşa edilmiştir.”
Türkiye’nin ilk ‘Kültürel Miras Yürüyüşü’ değerlendirildi…
24 Ekim cumartesi günü, Antakya’da binlerce kentlinin katıldığı Türkiye’nin ilk ‘Kültürel Miras Yürüyüşü’nü düzenleyenler, seminer’in açılış konuşmalarının ardından bir araya geldi. Hatay Valisi Lekesiz’in önderliğinde düzenlenen oturumda, Antakya Belediye Başkanı Doç Dr. Lütfü Savaş, MKÜ Rektörü Prof. Dr. Şerafettin Canda, Mimarlar Odası Antakya Şubesi Başkanı Yaşar Coşkun, Hatay Müftüsü Mustafa Sinanoğlu, Antakya Katolik Kilisesi ruhani lideri Peder Dominico Bertogli, Antakya Ortodoks Kilisesi Pederi Dimitri Doğum, Musevi Cemaati Başkanı Şaul Cenudioğlu, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Esnaf ve Sanatkâr Odası Başkanı Kadir Teksöz, EHDAV Onursal Başkanı Ali Yeral ve Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Kuseyri söz aldı. Yerel yöneticiler, meslek odaları ve cemaat önderlerinin bir arada verdiği mesajlar, Antakya kentindeki kültürlerarası birlikteliğin devam edeceği ve bunun örnek oluşturması gerektiği yönündeydi.
Tarsus, Şanlıurfa ve Gaziantep kentleri, ortak payda da buluşma deneyimlerini aktardı…
Antakya Semineri’nin ikinci gününde, ‘Kültürel Miras: Ortak Paydada Buluşma’ konulu panelde konuşan Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, kentlerinde çok kültürlülüğü hedef alan çalışmalarını aktardı.
Oturumun açılış sunumunu yapan Antakya Belediye Başkanı Dr. Lütfü Savaş ise, kendinden önceki belediye başkanı İris Şentürk döneminde koruma çalışmalarının başlatıldığını söyleyerek konuşmasına başladı. Valilik, sivil toplum kuruluşları ve cemaat önderlerinin de bu çalışmalara katılmasıyla birlikte, Antakya’da tarihi dokunun hızla ayağa kalkacağını söyledi.