Orhangazi Keramet Köyü, Yörük, Boşnak, muhacir ve melezlerden oluşturmakta olup çok misafirperver insanlar. Köyün ortasında 600 – 700 yıllık tarihi çınar ağaçları mevcut. Köy halkının geçim kaynağının temelini zeytincilik oluşturuyor. Dünyanın en iyi zeytinlerinin termal sudan dolayı burada yetiştirildiği söyleniyor.
Keramet Köyü, Orhaneli – İznik Karayolu’nun 8. kilometresinde sol tarafta oldukça dik bir sırtın üzerine kurulmuş. Köye yaklaşırken, sol yanınızdan karayolunun yanındaki kan elete akan 2 adet oldukça gür sıcak suyu görünce bu köyde termal suyun olduğunu hemen anlıyorsunuz. Termal havuz ve tesis köy ile karayolu arasında kalıyor. Termal suyun sıcaklığı yaz kış değişmediği için soğuk kış günlerinde bile suyun içinde üşümeden yüzebiliyorsunuz. Tesis; havuzun etrafında piknik masaları, büfe ve soyunma giyinme kabinlerinden oluşmaktadır. Otel ve moteli bulunmayan tesiste, dileyenler karavanları ve çadırları ile konaklama yapabiliyorlar.
Burayı daha çok İznik Gölü çevresinde bisiklet kullanan guruplar ile İstanbul’dan Yalova’ya geçerek, Yalova’dan doğa yürüyüşüne başlayan guruplar, burada havuz keyfinden sonra yürüyüşlerini sonlandırıyorlar.
Köyün 12 km uzunluğundaki doğal yürüyüş parkuru köyün içinden geçerek, köyün sırtını dayadığı tepeyi aşıncaya kadar, oldukça dik bir çıkış eğimi içermektedir. Tepeden sonra ki eğimlerde zorluklar gittikçe azalmakta parkur, katılımcılara nefes aldırmaktadır. Yol üzerinde 2 adet çeşme bulunmaktadır. Kış olmasına rağmen ayvazlı yaylasını ben çok beğendim. Rehberimiz buranın ilkbahar ve yaz başlangıcında yeşilliği ve bitki çeşitliliği ile çok güzel resim verdiğini hatırlattı.
Dönüşe geçmeden önce rehberimiz bizi Aktoprak Sivrikaya Sırtları’na götürdü. Burası süper bir manzaraya sahip. Buradan Yalova Aktoprak Köyü’nü ve diğer köylerini, Marmara Körfezi’ni, 2 tane barajı görebiliyorsunuz. Süper bir yer. Bu noktadan köye dönüşe geçiyorsunuz.
Bu parkurda giderken ve dönerken, yarıya yakın kısmında İznik Gölü’nün harika görüntülerini izleyerek devam ediyorsunuz. Hele gün batımı mükemmel, ben bu köyden çok etkilendim sizlere de tavsiye ediyorum.
Bana bu güzel günü yaşama, imkânı sağlayan Odak Spor Kulübü yöneticisi Bülent Acar’a ve rehberliğimizi yapan Yüksel Çalıkoğlu Hoca’ma teşekkür ediyorum.
Yazı ve fotoğraflar: Hasan Ören