Karabuğday diğer adıyla Greçka tohumları tahıllar grubundan olmamasına rağmen besin değerinin çok yüksek olması ve daha da önemlisi vücudumuzun kendi kendine üretemediği ve birçok tahılda bulunmayan ‘lizin’ adlı bir ‘aminoasit’ kaynağı olması açısından önemli bir besin kaynağıdır.
Karabuğdayın en önemli özelliklerinden biri ‘gluten’ içermemesi olduğundan, glütene karşı alerjisi olanlar ve ‘çölyak’ hastaları karabuğdayı gönül rahatlığıyla tüketebilir.
Yüksek lif oranı, yağın yok denecek kadar az olması, tokluk hissi vermesi, Karabuğdayı yüksek besin değerleri içeren ancak düşük kalorili diyetler için son derece uygun kılar.
Kalp, damar, kolesterol ve şeker gibi hastalıklara karşı koruyucu özelliği olan Karabuğday tohumları B1 ve B2 vitaminleri, potasyum, magnezyum, fosfat, mangan, fosfor, kalsiyum, demir, çinko, lif, flavonoidler özellikle de rutin ve P vitamini açısından çok zengin olması nedeniyle beslenmemiz açısından son derece önemlidir.