Nobel Barış Ödülü’nü almak üzere Norveç’in başkenti Oslo’ya gelen ABD Başkanı Obama’yı, Greenpeace eylemcileri, havaalanı yakınında kara yazılmış “Bizim Geleceğimiz, Senin Kararın” yazılı dev bir pankartla karşıladı.
Harekete Geç Çağrısı
İklim ve Çatışmalar
Greenpeace Başkanın nükleersiz bir dünya için çalışmak konusundaki kararlılığını desteklerken, yalnızca savaş silahlarını adreslemesi için değil, çatışmaların nedenlerini de el alması için çağrıda bulunuyor.
Kontrolden çıkmış bir iklim değişikliği, su, gıda ve yaşam alanları gibi kaynaklar üzerinde savaşların olacağı yeni bir çağın habercisi olacak. İklim değişikliği felaketini bertaraf etmek adalet, eşitlik ve fırsatlar gibi pek çok konuyla yakından ilgili.
Anlaşma Neyi Gerçekleştirmeli
Greenpeace, Kopenhag İklim Zirvesi’nde çok taraflı, hukuki bağlayıcılığı olan ve aşağıdaki maddeleri içeren bir anlaşma için çağrıda bulunuyor:
— 2020’ye kadar karbon salımı, endüstrileşmiş ülkelerde 1990 seviyesi baz alınarak yüzde 40 azaltılmalı.
— Gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkelere, iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele etmek, iklim değişikliğine karşı harekete geçmek ve ormanların yok edilmesini durdurmak için yılda 160 milyar dolar vermeli.
— 2020’ye kadar tropikal ormanların tahribatına bir son verilmeli.
— Gelişmekte olan ülkeler 2020’de beklenen karbon salımlarını yüzde 15–30 arasında azaltmalı ve endüstrileşmiş ülkeler tarafından desteklenmeli.