Nükleer Tarihe Karışıyor

İsviçre Hükümeti, nükleer santralleri kapatma konusunda en gerçekçi adımı attı. Haziran ayında İsviçre alt meclisi tarafından onaylanan karar, ülkenin beş nükleer santralinin 2034 yılına kadar kademeli olarak kapatılması yönündeydi. Beklendiği gibi 28 Eylül Çarşamba günü İsviçre üst meclisi, kararı onayladı.

İsviçre’de kurulu olan beş reaktör, ülkenin toplam enerji ihtiyacının % 40’ını karşılıyor. Alınan karar ile yeni nükleer reaktörler kurulmayacak ve var olanlar da 2034 yılına kadar kapatılacak.

Fukuşima felaketinin sonrasında nükleer santrallere karşı oluşan olumsuz hava, geniş katılımlı halk hareketlerine dönüştü ve nihayetinde Almanya, İsviçre gibi hükümetler nükleer santralleri kademeli olarak devre dışı bırakma kararı aldılar. Geçtiğimiz hafta Alman sanayi devi Siemens de nükleer enerjiye yatırım yapmaktan vazgeçtiğini ve bunun yerine, yenilenebilir enerji teknolojilerine yöneleneceğini açıklamıştı. İtalya ise halk oylaması sonucunda nükleer enerjiden tamamen vazgeçmişti. İsviçre de bu kararla, genel seçimlerin arifesinde, Haziran ayında alınan kararı onaylayarak nükleer enerjinin Avrupa’daki yönünü belirlemiş oldu.

Başta Avrupa olmak üzere, pek çok ülke nükleer santrallerini kapatma konusunda kararlı ve hızlı adımlar atıyor. İsviçre üst meclisi tarafından onaylanan karar ise nükleer santralleri kapatma konusunda alınan kararların devlet politikalarına yön vermeye başladığının kanıtı. Dünya, nükleer santralleri kapatırken Türkiye hükümeti, güvenlik konusundaki büyük zaafları defalarca dünya haberlerine konu olan hatta Wikileaks belgelerine düşen Rusya ile Mersin’de nükleer santral kurmayı planlıyor. Bir de düşünün, Hükümetimiz, Fukuşima felaketinin en büyük sorumlusu olan TEPCO ile Sinop’ta nükleer santral kurma görüşmelerini durduracağına, TEPCO’nun geri çekilmesinden duyduğu rahatsızlığı belirtiyor.

Demokrasi, halkın iradesinin hükümet politikalarına yansımasını gerektirir. Türkiye’nin % 64’ü nükleer santrallere hayır diyor, % 86’sı ise bir nükleer santralin yakınında yaşamak istemiyor. Hükümetin kirli enerji politikalarındaki ısrarı Türkiye insanının isteklerini yansıtmaktan çok uzak.

Greenpeace