Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi eserleri özgün değerlerine kavuşturan projelerinden olan ve kültür merkezi olarak kente kazandırılan Muallimzade Hamamı Davutkadı Kültür Merkezi, Yıldırım’ın sosyal ve kültürel yaşamına ışık tutacak.
Bursa’nın ‘tarih kenti’ kimliğini öne çıkaran çalışmalarıyla kentin her köşesindeki değerleri yeniden canlandıran Büyükşehir Belediyesi tarafından İncirli Caddesi’ndeki restore edilen yapılardan biri olan Muallimzade Hamamı, kültür merkezi olarak hizmete açıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın ecdat yadigârı yapılarını özgün değerleriyle yenilediklerini ifade ederek, “Osmanlı’nın ilk dönem eserlerini anıtsal yapılar olarak ayağa kaldırıyoruz. Farklı semtlerde bulunan eserleri, han, hamam, medrese gibi tüm yapıları kendi öz değerleriyle buluşturuyoruz. Muallimzade Hamamı da hamam kimliğinin yanı sıra 500 yıllık tarihi boyunca, dökümcülerin kullandığı dökümhane ve daha sonra da marangozların kullandığı bir alan olarak yaşadı. Uzun süre harabe halinde kalan Muallimzade Hamamı’nı kültür merkezi olarak Yıldırım’a kazandırmaktan dolayı heyecanlıyız” diye konuştu.
1572’den bugüne
Muallimzade Hamamı’nın 1500’lü yıllarda Muallimzade Ahmet Efendi adlı hayırsever tarafından yaptırıldığını hatırlatan Başkan Altepe, “Yıldırım İlçesi’nde Davutkadı Semti’ne hizmet eden bu anıtsal eser, yılların yorgunluğuyla bugüne kadar gelmiş. Büyükşehir Belediyesi olarak burayı kamulaştırdık. Satın aldık, restore ettik ve kültür merkezi olarak ilçeye kazandırdık” dedi.
Muallimzade Hamamı’nın orta büyüklükte bir çifte hamam olduğunu anlatarak, mekânın tarihi ile ilgili bilgiler veren Başkan Altepe, “Hamam, 1572 tarihinde Kazasker Muallimzade Ahmet Efendi tarafından, Zeyniler Mahallesi’ndeki camii ile Aksu Köyü’ndeki cami, okul ve zaviyesine gelir için yaptırılmış. Yaşanan depremlerden harap duruma düşen hamam, zaman zaman kapsamlı onarımlar geçirmiş. Hamam Celali isyanları sırasında tahribat yaşamış, 1613, 1655, 1730, 1744, 1830 yıllarında muhtelif onarımlar görmüş. Kamil Kepecioğlu, 1930’lu yıllarda yapının etrafının tarlalarla çevrili olduğunu ve kalıntıların fark edilmediğini belirtiyor. Zaman içerisinde dökümhane olarak kullanılan ve bu adla da anılan hamam, 2010 yılında kamulaştırılmak suretiyle mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi tarafından elde edildi” şeklinde konuştu.
Hamamın önü meydan olacak
Hamamın restorasyon amaçlı projelerinin hazırlatılarak Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayı doğrultusunda uygulama çalışmalarının yapıldığını söyleyen Altepe, proje kapsamında betonarmeye çevrilen tavan döşemelerinin itinalı bir şekilde alınarak kubbelerin ortaya çıkarıldığını ve izlerine göre bu kubbelerin tamamlandığını anlattı. Restorasyon çalışmalarıyla birlikte arka bahçede mevcut olan trafonun küçültülmesiyle bir park oluşturulduğunu da kaydeden Altepe, mekânın ön kısmında yer alan meydanın da kısa sürede düzenleneceğini, taksi durağının karşıya alınacağını belirtti.
“Bursa temalı eserler burada üretilecek”
Çalışmalarla ilgili detaylı bilgi veren Başkan Altepe, “Mekânda çok amaçlı salon, derslikler, çocuk gösteri salonu, genel ihtiyaç mekânları ve yönetim odası bulunuyor. Yapı, bölgenin öncelikleri göz önüne alınarak işlevlendirildi. Bu amaçla kültürel etkinlik merkezi kimliğinin yanında hamamın en önemli işlevi de Bursa temalı hediyelik eşya üretim merkezi olmasıdır. Bu kapsamda bir yandan usta sanatkârlardan tarafından üretimler gerçekleştirilirken diğer taraftan çevre halkına ebru, tezhip, sedefkârlık, filografi ve çini gibi kurslar verilecek” diye konuştu.
Muallimzade Hamamı’nın 500 yıl önceki orijinal kimliğine döndürüldüğünü vurgulayan Başkan Altepe, “5 asırlık tarihiyle bugünden itibaren Yıldırım’a can katacak olan Muallimzade Hamamı Kültür Merkezi, özel bir eser olarak parıldıyor, ışıldıyor. Burası artık bölge halkının buluşma noktası, sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetlerin kalbinin attığı bir merkez olacak” dedi.
Altepe’ye tarih teşekkürü
Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin de Yıldırım İlçesi’nde tarihi değerlerin gün yüzüne çıkarılmasının heyecanını yaşadığını belirterek, Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerinin her zaman gönül gönül el ele çalışmalarını gerçekleştirdiğini vurguladı. Keskin, Bursa’nın her köşesinde tarihi değerleri yaşatan Başkan Altepe’ye teşekkür etti. Davutkadı Mahallesi Muhtarı Nihat Gençer de mahallelerine güzel bir eser kazandıran Altepe’ye teşekkür etti. Konuşmaların ardından Başkan Altepe, protokol üyeleriyle birlikte mekânın açılış kurdelesini keserek Muallimzade Hamamı Davutkadı Kültür Merkezi’ni gezdi.