Milletvekili Melda Onur, 22 Mayıs Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü’ne dikkat çekmek için milletvekilleri adına yunus evlat edindi.
Ülkemizde son yıllarda sayıları giderek artan yunus gösteri merkezleri, biyolojik çeşitliliğin ve nesli tehlike altında olan türlerin korunması konusunda tartışmalara yol açtı. Milletvekili Melda Onur, 22 Mayıs Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü’nde milletvekilleri için WWF – Türkiye’nin hazırladığı yunus evlat edinme sertifikası alarak Vakfın türün korunması için gerçekleştirilen çalışmalara destek oldu. Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin Kırmızı Listesi’ne göre Akdeniz’de ‘hassas’ kategorisinde yer alan, ticari amaçlar için yakalanan ve oldukça küçük havuzlarda tutsak edilen yunuslar hakkında ülkemizde herhangi bir yasal düzenleme bulunmuyor.
WWF – Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak “WWF’in en son yayınladığı Yaşayan Gezegen Raporu’na göre tüm dünyada biyolojik çeşitlilik 1961 – 2008 arasında % 30 düştü. Türkiye’de de doğal mirasımız türlerin yaşam alanlarının kaybı, yasadışı avcılık, kirlilik, iklim değişikliği ve istilacı türler sebebiyle tehdit altında. Yunus evlat edinerek biyolojik çeşitlilik konusunu meclis gündemine taşıyan İstanbul Milletvekili Melda Onur’a hassasiyeti için içten teşekkürlerimizi iletiyoruz” dedi.
Biyolojik çeşitliliğin insan sağlığı ve yaşamı açısından hayati olduğunu belirten Baştak şöyle devam etti: “Biyolojik çeşitlilik tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’ye de giderek azalıyor. WWF – Türkiye olarak ülkemizde nesli tehlike altında olan deniz kaplumbağası, saz kedisi ve orfoz için yürüttüğümüz izleme ve koruma çalışmalarına yunusu da ekledik. Yunuslar için gerçekleştirdiğimiz çalışmada ülkemizde yaşayan yunus türleri hakkında daha fazla bilgi edineceğiz ve türe yönelik baskıların giderilmesi için bilimsel zemini oluşturacağız. Amacımız, yunusların tutsak havuzlarda değil, kendi doğal ortamlarında gözlemlenmesini sağlayan projeler üretmek” dedi.