Marakeş Notları 3

Taraflar Toplantısı’nın bugünkü gündemi, tahmin edildiği gibi, Amerika Birleşik Devletleri Başkanlık seçimleriydi. Ne yazık ki, başkanların konu hakkındaki düşünceleri yaşadığımız iklim değişikliğinin gidişatını etkilemiyor. Hali hazırda milyonlarca insan ve onlarca ülke iklim değişikliği tehdidiyle yaşıyor. Siyaset, bilimin kurallarını ve dünyanın gerçeklerini değiştiremiyor. Ve bilim, bize gezegen üzerinde yaşamımızı devam ettirmek istiyorsak hemen harekete geçmemiz gerektiğini söylüyor.

greenpeace

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Genel Sekreteri Patricia Espinosa geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, ABD başkanlık seçimlerinin iklim değişikliği ile küresel mücadelede bir etkisi olmayacağını, planlardan şaşmayacaklarını açıklamıştı.

Kaldı ki, bu sabah özellikle sivil toplum kuruluşlarının düzenledikleri basın toplantılarında da belirtildiği gibi, iklim değişikliği ile mücadele herhangi bir ülkenin tekelinde olabilecek veya tek bir ülke tarafından etkilenecek bir süreç değil. Paris Anlaşması imzalandığında, hükümetlerin ulusal katkı hedeflerinin küresel sıcaklık artışlarını 1,5-2 derecede tutmaya yetmeyeceği ve bütün paydaşlara büyük rol düşeceği zaten belliydi. Milyonlarca insan, on binlerce yerel idare ve şirket de bu amaçla çoktan iklim hareketine katıldı.

Ayrıca, yenilenebilir enerji dönüşümü önlenemez bir hızla ilerliyor. Eğer liderler, ülkelerini bu gelişmelerin dışında bırakırsa, ülkelerinin istihdam, yatırım ve teknolojik ilerleme fırsatlarını kaçırmasına neden olacak.

Sonuç olarak, bugün, çevre ve sosyal adalet için mücadelemizin ne kadar haklı ve yerinde olduğunu gösteriyor. İklim değişikliği ile mücadele ve herkes için adil bir gezegen yaratma adına her zamanki gibi hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz.

Duygu Kutluay
İklim ve Enerji Kampanyaları Sorumlusu