Kanserle savaşan LÖSEV uyarıyor ve çözüm önerisi de getiriyor: ‘Marketlerde satılan kola, gazoz, süt, su vb içeceklerin pet şişeleri yine marketlerce depozito ödenerek geri alınmalı.’
LÖSEV’den yapılan açıklama şöyle:
Ham petrolden üretilen plastikler, pet şişeler, PVC’ler, polikarbon plastik kaplar vs hepsi Bisfenol – A ve Dioxin içerirler. Son derece kanserojen olan bu iki madde doğada yüzyıllarca kalan plastik pet şişeler aracılığıyla havaya, suya ve toprağa karışırlar.
İçme suyunu zehirledikleri gibi tarım sularına da kanserojen olarak yayılırlar. Tarım yapılan topraklarda, göllerde, denizlerde çok fazla miktarda görülen pet şişeler, polikarbonat kaplar, plastiklerin içindeki kanser yapan Bisfenol – A ve Dioxsin maddeleri denizler ve göllerde yaşayan canlıları da zehirlerler. Dolayısı ile sağlıklı beslenelim diye özellikle çocuklarımıza ve hamilelere yedirdiğimiz balıklara da geçmektedir.
Ayrıca bu plastikler eritilerek ikinci ürün olarak, plastik poşet, ayakkabı, terlik,
su bidonu, muşamba gibi yün sanayide kullanılması ikinci bir felakete yol açmaktadır.
LÖSEV’in çözüm önerisi:
Bu pet ve plastik şişeler marketlerce müşterilerden geri alınmalıdır. Tüketicilerin bu şişeleri geri getirme hizmeti karşılığında marketler müşterilerine küçük şişelerde 25 kuruş büyük şişelerde 50 kuruş dev boylarda 100 kuruş depozito ödemelidirler. Bu yolla geri alınan plastik ve pet şişeler doğaya atılmamalı, ikinci kez kullanılmalı ve imha edilmelidir.
Bu sayede hava, su ve toprağın kimyasallarla kirlenmeyeceğini öngörerek kanserin azalacağını iddia ediyoruz. Kamuoyu ve basınımızla paylaşırız. ‘Bir çocuğun hayatından daha değerli ve önemli bir şey olamaz’
Önemli Notlar:
– Plastik ve pet şişeleri geri getirmeye üşenen tüketiciler, bu şişeleri toplayan görevlilere ileterek, önemli bir istihdam sağlarlar.
– LÖSEV, firmaların ürünlerinin fiyatını artırarak, üzerine şişe depozitosu eklenmesine şiddetle karşıdır. Bu hizmet şirketlerin kendi kazançlarından yapmaları gereken bir zorunluluktur.