Kocaeli’de Yeşil Devrim

Yazı: Şener Aslan, 33. sayı

Bu çalışmalardan biri olan Kocaeli Doğa Yürüyüş Parkurları üzerine Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tahir Büyükakın ile konuştuk.

Tahir Bey gerçekleştirdiğiniz bu güzel çalışmadan dolayı öncelikle sizleri tebrik ediyorum. Kocaeli’nin bilinmeyen doğal güzelliklerini ortaya çıkarmışsınız. Bunları da Kocaeli Doğa Yürüyüş Parkurları isimli bir kitapta toplamışsınız.
 

Kocaeli’de şu an kaç doğa yürüyüş parkuru var? Bunların toplam kilometresi nedir?

Bu projeye başladığımızda hedefimiz 100 parkur 1000 km idi. Projeyi iki etaba böldük. İlk etapta 46 parkurdan oluşan 413 km’yi hizmete soktuk. Bu yılbaşından itibaren ikinci etabın çalışmalarına başladık. İkinci etapta şu ana kadar 33 parkurdan oluşan 292 km’lik Doğa Yürüyüş Parkuru belirledik. Yani toplamda şu an 79 parkurdan oluşan 705 km’lik Doğa Yürüyüş Parkurumuz var. Eylül ayının sonunda da 100 parkur 1000 km olacağını öngörüyoruz.

Arazide yapılan bu çalışma zor olmadı mı?

Tabii zor oldu. Bu kolay bir iş değil. Önce araziye çıkıyorsunuz. Yöre insanıyla iletişim kuruyorsunuz. Yörenin tarihini, derelerini, bitki örtüsünü, manzarasını ve farklı olan özelliklerini öğreniyorsunuz. Belirlediğiniz bir parkurda yürüyorsunuz. Beğenmezseniz başka bir parkur belirleyip tekrar yürüyorsunuz. Parkuru fotoğraflıyorsunuz. Ölçüyorsunuz. Ve boyamasını yapıp tabelalarını asıyorsunuz. Bir parkuru işler hale getirebilmek için en az 3 kez yürümeniz gerekiyor. Yani şöyle düz bir hesapla proje bittiğinde 4 bin km civarında yol yürünmüş olacak.

Projede hangi hususlara dikkat ettiniz?

ParkurlarınHH ya bir yerleşim alanından başlamasına ya da bir yerleşim alanında sona ermesine özellikle dikkat ettik. Çünkü kırsal alana maddi bir girdi sağlarken, doğada yolunu şaşıran ya da bir kaza durumunda hızlı müdahale edilmelidir. Ayrıca parkurlarda yaptığımız işaretlemeler sayesinde dört mevsim boyunca kar yağsa dahi işaretlemelerimiz yol gösterici özelliğini kaybetmiyor.

Marmara Bölgesi’nde farklı iklimlerin yaşanmasından dolayı farklı bitki örtülerine rastlayabiliyoruz. Samanlı Dağları ise farklı iklimlerin, farklı bitki örtülerinin kısa aralıklarla bariz bir şekilde değiştiği bir alandır. Yaptığınız parkurlarda yürürken farklı bitki örtülerine rastlayabiliyor muyuz?

Tabii ki. Söylediğiniz özellikleri bariz bir şekilde görebileceğiniz Karamürsel Ayvaşa Tepe’ye giden daha doğrusu hem İzmit Körfezi manzarası hem de İznik Gölü manzarasını gören parkurlar gibi parkurların oluşturduk. İzmit Körfezi, Kocaeli coğrafyasının en etkin etmeni. İznik Gölü ve Sapanca Gölü, yine bu coğrafyanın bitki ve hayvan çeşitliliğinde önemli elemanlar. Samanlı Dağları, zaten bu coğrafyanın en temel belirleyicisi. İşte Samanlı Dağları üzerinde bir doruğa yürümenin görsel şöleni yanında, var olan coğrafyanın en temel etmenlerini bir arada görmenin keyfine varılacak parkurlar oluşturduk.

Kocaeli coğrafyasının Ayvaşa Tepesi’ndeki bu görsel şölenin yanında bir konu var ki ona da şahit olmak keyif verici. Bu konu çok ilginç. Kocaeli Akdeniz, Karadeniz ve Karasal iklimlerin geçiş kuşağında yer alması sebebi ile kendine has bir iklim bulunmakta. İşte bu geçiş ikliminin tüm özelliklerine bu Ayvaşa Tepe’de şahit olabilirsiniz. Bu ayrıcalığı yaşayın…

Kocaeli’de yer alan parkurlar oluşturulurken bir yandan da anlamlı işlere imza atıldı. Örnek olarak Tökeli İmre’nin Kartepe İlçesi sınırları içinde yer alan Karatepe Köyü’ndeki anıtının yanında başlayıp Kartepe’nin zirvesine yakın bir konumda bulunan Eğrelti Düzü Yaylası’nda sona eren bir parkur oluşturulmuş olması verilebilir.
 
 

Projenin ilk etabının gerçekleşmesiyle nasıl gelişmeler oldu?

Kocaeli’nin coğrafyasının tüm özelliklerini daha önceki yayınladığımız bir kitapta tüm dünya ile paylaşmıştık. Yapmış olduğumuz kitap çok ilgi gördü. Ama Kocaeli coğrafyası ile ilgili olarak sevindirici gelişme, hala bu coğrafyanın bakirliğini koruması. Öyle ki yapmış olduğumuz doğa üzerine çalışmalar yüzeysel ve tür tespitleri üzerine oldu. Referans kaynağı olarak kabul edilen kitabımız bir temel oluşturdu ve ilimize çok sayıda bitki ve böcek araştırmacısı geldi. Körfezin bitiminde yer alan sulak alanda kuş türlerinden, Beşkayalar Tabiat Parkı’nda yer alan kertenkelelere, engerek yılan türüne kadar pek çok tür için çalışmalar başlatılmış bulunuyor.

Kocaeli doğa yürüyüş parkurlarının oluşması ile birlikte yürüyüşçü sayısında çok ciddi bir artış sağlandı. Bölgeye kayda değer derecede maddi girdi girmeye başladı. Kocaeli artık doğa turizminden önem〠浣〠瑰㸢ﱂﱴﱧ潤慬琿洿欠棢攠政汫ⱥ欠棢㬲6tContentID

￰tCategoryID 
￰ClassID￶￿㿿Priorityli pay alıyor.

Türkiye’nin en uzun doğa yürüyüş parkuru Antalya ve Muğla illeri arasında sıralı olarak yer alan 509 km’lik Likya Yolu’idi. Yaptığımız çalışmayla bu konuda birinciliği Kocaeli aldı.

Bir kitap ile Kocaeli’nin doğal yapısı yüzeysel olarak ortaya koymuş olduk. Ancak 100 parkur ve bin kilometrelik çalışmamızın neticesinde, daha keşfedilmemiş güzellikleri ortaya çıkaracağımıza şahit olacaksınız. Ve bu çalışmalardan sonra daha detaylı coğrafi çalışmalara yer verip, Kocaeli’nin kendine ait organizmalarını ortaya çıkaracağız.