Eğitimin içeriğini oluşturan doğal miras, arkeolojik miras, geleneksel sivil mimari ve yaşam kültürü konuları, yerel uzmanlar ve ÇEKÜL eğitmenleri tarafından öğrencilerle paylaşıldı. Yörede en çok yetiştirilen marul ve patates tarlalarını görmek için İrim Ağzı’na giden öğrenciler, mekânlar ve yaşam kültürü arasında bağ kurmak içinse Birgi Ulu Camisi, Dervişağa Camisi veMedresesi, Çukur Hamam, Çakırağa Konağı, Aydınoğulları Beyliği Türbesi, Çarşı Camisi, Karaoğlu Camisi’ni inceledi. Birgi, Aydınoğulları Beyliği’ne başkentlik yaptığı için, döneme ait pek çok eser bulunuyor.
Bütün sunumları ilgiyle izleyen, gezilerde de gördükleri her şeyi ilk kez keşfeder gibi heyecanlı olan öğrenciler, eğitimin son günü ‘su kabağı’ dikti. Birgi’de daha önce yapılan ‘Kentler Çocuklarındır’ eğitiminde dikilen su kabakları büyümüş ve kenti renklendirmişti. Birgi’de çok kolay yetişebilen ‘su kabağı’ kültürel miras eğitim programının Birgi’deki simgesi haline geldi.
ÇEKÜL Vakfı Küçük Menderes Havza Koordinatörü arkeolog Emin Başaranbilek ve Birgi’deki ÇEKÜL gönüllüleri, eğitim süresince öğrencileri yalnız bırakmadı.