Kendini Koruyan Kentler Dizisi: Mardin Kitabı Yayımlandı

ÇEKÜL Vakfı’nın 2010 yılında başlattığı Kendini Koruyan Kentler Dizisi’nin dördüncüsü olan Mardin kitabı yayımlandı. “Ülkemizin kültürel mirasını koruma tarihi, çok yönlü ve doğru yazılmalıdır” diyen ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in bu cümlesinden hareketle Gaziantep, Sivas ve Birgi kitaplarıyla seri başlamıştı.

Mezopotamya’nın bir deniz gibi uzandığı, taşların, güneşin aynı dili konuştuğu Mardin doğal, kültürel ve kentsel koruma politikaları üretmeye ve kendini korumaya ÇEKÜL Vakfı’nın 7 Bölge 7 Kent projesiyle başlamıştı. Yaklaşık 20 yıldır kentteki koruma çalışmaları devam ediyor.
ÇEKÜL’ün öncülüğünde her kesimden koruma gönüllüsünün çabaları, Mardin’in kentsel, tarihsel mirasının gün yüzüne çıkış öyküleri bu kitapta anlatılıyor.

Kendini Koruyan Kentler dizisiyle, her biri farklı coğrafyalarda, farklı ölçeklerde ve farklı demografik özelliklere sahip, ancak her biri başka bir tarih hazinesi olan kentlerde yapılanlar, özgün birer vaka çalışması olarak okuyucusuyla buluşuyor.

Kitapta, ‘Kültürel mirası neden, nasıl, kiminle birlikte korumalı?’ sorularının yanıtı var. Koruma sürecinde benimsenen kavramlar ve uygulamalar, süreçte etkin rol almış kişilerin tanıklığı da kitapta yer alıyor. Sadece mimarlık, şehir planlama, restorasyon, kültürel miras ile ilgili çalışmalar yürütenlere değil ‘kent’ine sahip çıkmak isteyen herkese sesleniyor.

ÇEKÜL Yayınlarından edinmek için:
Telefon: 0 (212) 249 64 64
e-posta: bilgibelge@cekulvakfi.org.tr