Doğal olarak yetişen veya emekle yetiştirilen ağaç ve ağaççık toplulukları yerleri, yer altı ve yerüstü varlıkları ve havasıyla orman sayılır. Orman ağaçlarımızın % 53’ü geniş yapraklı, % 47’si ise iğne yapraklı ağaçlardan oluşmaktadır. Bunlardan % 34’ü ile çam türleri % 28 ile de meşe türleri başı çekmektedir.
Ülkemizin orman alanı, 20,7 milyon hektardır. Bu alanların tamamı verimli olmayıp, ürün verebilen orman alanı 10,5 milyon hektardır. Geriye kalan 10,2 milyon hektar ise verimsizdir.
Gelişmiş bir ülkenin orman alanı oranı, ülke topraklarının en az % 30’u olması gerekirken bu oran ülkemiz için % 27’dır. Verimli ormanlarımız dikkate alındığındaysa bu oran % 14,4 gerilemektedir. Avrupa’da bu oran ülkemiz için % 40’dır.
Ülkemiz ormanlarının toplam serveti % 1,1 milyar metreküp; yıllık artımı ise 32,4 milyon metreküptür. Ülkemizde yılda ortalama 7 milyon metreküp endüstriyel odun ve 8 milyon ster de yakacak odun üretimi gerçekleştirilmektedir. Bunların yanında, örnek olarak, yılda ortalama 3.800 kg sığla yağı, 6.700 tonda çıra ve çıralı çam kök odunu tali ürün olarak üretilmektedir.
Bursa’nın şirin dağ ilçesi Keles’te farklı bir tablo karşımıza çıkmaktadır. Keles İlçesi’nin orman alanı 37 bir hektar olup, bunun 19 bin hektarı verimli, 18 bin hektarı ise verimsizdir. Keles’in ormanlık alanı genel alanın % 57’sine; verimli orman alanı olarak da % 29’una tekabül etmektedirler.
Bu rakamlar Türkiye ortalamasının çok üzerindedir. Servet ve artım olarak ise; Keles ormanları 3,7 milyon metreküp artıma sahiptir. Keles’te ortalama 25 bin metreküp endüstriyel odun, 10 bin ster de yakacak odun üretilmektedir. Tali ürün olarak ise çam kabuğu ve boş kozalar üretimi yapılmaktadır (Keles Orman İşletme Müdürlüğü).
Keles, Uludağ’ın güneyinde saklı kalan, doğal güzelliklerini koruyabilmiş nadir yerlerdendir. Osmanlı’yı günümüze yansıtan ve koruyan köyleri, neşeli ve cana yakın insanlarıyla bilenleri, bilmek isteyenleri kendisine cezp eder.
Hasan Ören
01.12.2013