Kazdağları’nda Neler Oluyor?

ida

‘Bin Pınarlı Kazdağları’ altıncıların ve diğer madencilerin talanına uğramış. Bölge İdare Mahkemesi’nin vermiş olduğu emsal niteliğindeki karar ile Kazdağları’ndaki altın aramaları durdurulmuştu. Hukuki mücadeleyi kaybeden altıncılar bu sefer Kazdağları’nda bulunan diğer madenler için girişimlerde bulunmaya başladıkları bölgeden gelen haberler arasında.

Geçtiğimiz günlerde Çanakkale İl Çevre Müdürlüğü’ne çağrılan Bayramiç İlçesi’nin Kazdağları Yöresi’ndeki Karaibrahimler, Cazgirler ve Söğütgediği köylerinin muhtarlarına, köylerinin yakınlarında feldspat ve kuars madeni işletileceği söylendi., Bu madenlerin doğaya, canlı yaşamına olumsuz etkilerinin olmadığının İl Çevre Müdürlüğü yetkilileri tarafından söylendiği, “yine de siz ‘olur’ derseniz çalışacak madenler” dedikleri ve toplantıya altın madencilerine karşı tavrıyla tanınan Muratlar Köyü muhtarı ise çağrılmadığı iddia edildi.

Kuars ve feldspat madenciliği için girişimlerde bulunduğu iddia edilen bu şirketlerin altın madenciliği için aldığı ‘ÇED olumlu’ kararlarının tümü idari mahkemeler tarafından iptal edilmişti. Bölgedeki yaşam savunucuları ise şirketlerin kuars ve feldspat madenciliği adı altında hukukun ardından dolaşmaya çalıştığını bu sayede de ÇED’den muaf olmayı planladığını düşünüyor.

Çanakkale Çevre Platformu önceki Dönem Sözcüsü ve Çanakkale İl Genel Meclisi CHP Grup Başkan vekili Hicri Nalbant, bu şirketlerin ‘sabıkalı şirketler’ olduğunu belirterek, “Bunlar yöremizi terk etmek istemiyor, biz de onlara izin vermeyeceğiz” dedi.

Çanakkale Çevre Platformu Yürütme Kurulu Üyesi İbrahim Gül de, “Bölgedeki 9 köyü gezip durumu anlatacağız” dedi. Bayramiç Çevre Platformu da yaptığı açıklamada “Bölge İdare Mahkemesi’nin iptal gerekçeleri net ve kesinken böylesi bir aldatmaca ile altın madenlerinin önünü açmaya çalışanlara yardım etmek ve bu talan girişimini görmezden gelmek vatan hainliğidir” dedi.

Kazdağları’nda faaliyet göstermek isteyen altın madeni şirketleri yöre köylüleri ile ilişkileri geliştirmek için her fırsatı deniyor. Şirketlerin köylerde başlayan ‘köy hayırları’ için sponsor olmaya çalıştıkları dile getiriliyor. Altın madenlerine karşı çıkması ile tanınan Muratlar köylüleri, ‘köy hayrı’na sponsor olmak isteyen altın madencilerinin bu tekliflerini geri çevirirken, madencileri hayra davet etmediklerini söylediler.

Yazı: Fehmi Şenyiğit, Fotoğraf: Mehmet Kıran