Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ve Atlas Dergisi ortaklığında gerçekleştirilen Kayıp Masallar Projesi, Anadolu’da kaybolmakta olan 50 Yörük masalını ve sözlü kültüre ait anlatıları kayıt altına aldı.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Coca-Cola Türkiye tarafından oluşturulan ‘Hayata Artı’ Gençlik Programı desteğiyle yürütülen projede, Buğday Derneği’nden H. Çağlar İnce, Kenan Özer ve Caner Kayar 10 bin kilometre yol kat edip, 100 kadar haneyi ziyaret ederek topladıkları masalları kitap haline getirdiler. Göçebe yaşamı ile ilgili çok zengin bir belgesel görüntü arşivine sahip olan Kayıp Masallar ekibi ayrıca Yörükler tarafından anlatıla gelen Köse adlı masalın da kukla-filmini hazırladılar.
Atlas Dergisi’nin Eylül sayısında okurlarına hediye ettiği ‘Kayıp Masallar’ kitabı için Çağlar İnce “Belki de bu son masal ülkesinin, son masal halkının masalları” diyor.
Kayıp Masallar ekibi ilk olarak Balıkesir, Ankara, Konya, Antalya ve Mersin civarında son 50 – 60 yılda yerleşik hayata geçen Yörükleri ziyaret etti ve onların develerle göçtükleri zamandan beri yaşadıklarını dinledi. Bu masallar, bu ülkenin toplumsal bilinçaltının belki de en önemli parçasını oluşturan göçebe bir halkın, bütün dünya adına sakladığı sırları anlatıyor.
Kayıp Masallar ekibi, yolculukları süresince masalcı ninelerlerle de tanıştı. Yörük nineler ekibe ‘Eskiden masalcıların olduğundan masalcıların köy köy gezerek masal anlattığından’ söz ediyordu. Masalcıların yetiştirdiği çıraklar sayesinde masalcılık kuşaktan kuşağa aktarılmış ve günümüze gelmişti.
Peki ya yarın?
Hayata Artı Gençlik Programı Hakkında: Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Coca-Cola Hayata Artı Vakfı tarafından oluşturulan “Hayata Artı” Gençlik Programı, gençler tarafından tasarlanan, toplumsal fayda hedefleri olan yenilikçi, yaratıcı, katılımcı, sürdürülebilir çevre projelerini desteklemektedir.
Hayata Artı”nın amacı, gençlerin, çevresel sorunlara topluma duyarlı çözümler üreten projeler geliştirmelerine, bir başka deyişle “Hayata Artı” katacak gençlik girişimlerinin önünün açılmasına katkıda bulunmaktır.