Kaş’taki yunus parkında esaret altında tutulan iki yunusun tepkiler üzerine 25 Nisan’da tesis yetkilileri tarafından Kemer’deki Moonlight Dolphinarium adlı yunus gösteri merkezine nakledildiği öğrenildi.
Yunusların naklinin ardından tesis adım adım boşaltılıyor. İki yıldır Türkiye’de ve dünya çapında protestolara neden olan, iki kez ruhsatsız şekilde müşteri kabul ettiği için geçtiğimiz yaz mühürlenen yunus parkına karşı yazar Buket Uzuner önderliğinde, Change.org üzerinde 20 bin imza toplamıştı. İmzalar kampanyaya destek olan yerel STK’lar, Yunuslara Özgürlük Platformu ve WWF-Türkiye ile birlikte Kaş Belediye Başkanlığı’na ve Kaş Kaymakamlığı’na teslim edilmişti. Gelişmeler parkın fiilen kapandığını gösteriyor. Artık Kaş’ta esaret altında yunus yok, ancak ‘yunuslara özgürlük’ diyenler mücadeleyi hala sürdürüyor. İhbar sonucu yunusları takip etmek için harekete geçen sivil toplum kuruluşları yunusların sağlığından endişe ediyor. Kemer’e taşınan iki yunusa uzman yunus veterineri tarafından sağlık kontrollerinin yapılması ve yunusların var olan yasal düzenlemeler gereği koruma altına alınması için STK’lar resmi kurumlara bir kez daha talepte bulunacak.
‘Sıra diğer yunus parklarında’
Kaş Sualtı Derneği (KASAD) Yönetim Kurulu Üyesi Belma Tosun, “Tesis yetkililerinin Kaş Belediyesi’ne yaptığı ruhsat başvurusu ret cevabı aldı. Bunun üzerine işletmeciler Belediye’ye dava açtı. Dava sonuçlanmadan yunusları başka bir tesise taşımaları, Kaş’ta umutlarının kalmadığını gösteriyor. Bu çok sevindirici bir gelişme. Kaş’taki sürecin Türkiye’de yunus parkı barındıran diğer şehirlere de örnek teşkil etmesini, halkı harekete geçirmesini umuyoruz ve bu bölgelerdeki STK’lara destek olmaya hazırız” dedi.
İki yıl önce Kaş’a dört yunusun getirildiğine dair ilk ihbarı alan ve ardından Kaş’taki süreci başlatan Yunuslara Özgürlük Platformu sözcülerinden Derya Özkan ise, Kaşlıların ve yerel STK’ların işletme üzerinde önemli bir baskı unsuru olduğunu, Buket Uzuner’in Change.org üzerinde başlattığı imza kampanyasının da çok yararlı olduğunu söyledi ve ekledi: “Hayvanların esareti üzerinden ticaret yapan ve tutsak canlıları rant kapısı olarak kullanan bu tür işletmeler, en başta yerel, sonra ulusal ve uluslararası düzeyde sürecin takip edilmesi sonucunda büyük ölçüde ekonomik zarara uğruyor ve iş yapamadıkları için kapanıyor. Bundan sonraki süreçte, Kaş’taki yunus parkının hukuken de kapatıldığından emin olacağız ve tüm dikkatimizi, Kemer’e taşınan yunuslarla birlikte Türkiye’deki diğer yunus parklarına vereceğiz. Ta ki Türkiye’de, tutsak yunusların ait oldukları denizlere geri dönebilmelerini sağlayacak bir deniz memelileri rehabilitasyon merkezi açılana ve yeni yunus parklarının açılmasını engelleyen yasal düzenlemeler hazırlanana kadar.”
Yunus dostu ve yazar Buket Uzuner gelişmelerin umut verici olduğunu, Change.org üzerinde açılan kampanyanın amacına ulaşmasından mutlu olduğunu ancak Kemer’e gönderilen iki yunusun sağlığından endişe duyduğunu ve acilen sağlık durumlarının uzman yunus veterineri tarafından kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Devam eden mücadelede de yerel oluşumlara, Yunuslara Özgürlük Platformu ve WWF-Türkiye’ye destek sözü verdi.
WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, “Yunus gösteri merkezlerindeki yunusların sağlık kontrollerinin yapılması, kimliklendirilerek sisteme yeni bireylerin girişi gibi engelleyici yasal düzenlemeler acilen getirilmelidir. Bu konuda tüm taraflar bir araya gelerek yunus gösteri merkezleri konusunda bir yol haritası belirlemelidir. Tür koruma konusunda 40 yıla yakın deneyimimiz ve bilgi birikimimizle her türlü platformda işbirliğine açığız” dedi