Kaş’ta 2011 Aralık ayından beri tutsak olan ve açılması planlanan gösteri merkezinde kullanılmak üzere hapsedilen yunusların özgürlüğü için yürütülen mücadele başarıya ulaştı. Yerel halk ve yönetimlerle birlikte aralarında WWF – Türkiye’nin bulunduğu birçok sivil toplum kuruluşunun desteğiyle Kaş’ta açılması planlanan yunus parkının kapısı belediye tarafından mühürlendi.
Kaş’taki dört yunusun tutulduğu alanda, iskelenin yenilenmesi, şemsiyelerin yerleştirilmesi ve Kaş’taki otellere afişler hazırlanarak tesisin açılacağı ve ücret karşılığında yunuslarla yüzülebileceği duyurusu üzerine yerel halk, şikâyetini belgelerle Kaş Belediyesi’ne sundu ve bunun üzerine Kaş Belediyesi işletmeyi 31 Mayıs 2012 tarihinde mühürledi.
WWF – Türkiye’nin Kaş – Kekova’da yürüttüğü Deniz Koruma Alanı Yönetim Planlaması Projesi kapsamında, süreci yakından takip ettiklerini belirten Baştak; “Bu konuda ilgili kurumlara resmi yazılarımızı ilettik. Bugünün doğa koruma anlayışına uymayan, bir deniz koruma alanının sorumlu turizm yaklaşımını desteklemeyen bir yunus parkının açılması yerine yunusların doğada gözlemlenmesi çalışmalarının yaygınlaştırılması gerekliliğini her fırsatta ifade ettik. WWF – Türkiye olarak tüm Türkiye’de, yeni bir yunus gösteri merkezinin açılmamasını sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz.”
Uluslararası ölçekte Alman Yunus ve Balinaları Koruma Kurumu Prowall gibi pek çok kurumun destek verdiği bu mücadele için yerelde KASAD (Kaş Sualtı Araştırmaları Derneği), Kaş Turizmi Tanıtma Derneği ve Kaş’ta yaşayanların güç birliği oluşturduğunu belirten Baştak şöyle devam etti: “Yunuslar Kaş’a getirildiğinden beri, burada yeni bir yunus parkı açmak isteyen işletmecilere ve ilgili kamu kurumlarına yerelde ve ulusalda pek çok tepki iletildi. Bir koruma alanında, yerel yönetim ve yerel halkın iradesi sonucu, yunus parkının açılmaması yönünde gösterilen direnişin başarıya ulaşması Türkiye’de bir ilktir.”