19 Eylül’de 60 bin kişi Tokyo’da nükleere ‘Sayonara (Güle güle)’ demek için bir araya geldi. Dünyanın pek çok yerinde eş zamanlı yapılan bu eyleme, Türkiye’deki nükleer karşıtları da destek verdi.
Japonya’da dün nükleere karşı gerçekleştirilen eylemde 60 bin kişi toplandı. Japonya’nın elektrik enerjisinin yüzde 30’unu karşılayan nükleer enerjiye bağımlılığın sonlandırılmasını isteyen halk, ‘Yaşanan felaketlerden, son bulan hayatlardan sonra Hükümet’in nükleer enerjiden vazgeçtiğini duymak istiyoruz.’ dediler.
Japon halkının bu isteği sadece kendileri için değil, tüm dünya insanları ve canlıları için… Nükleerin yarattığı yıkıcı etkiye tarihlerinde 2 kere şahit olan Japon halkı, böyle bir acıyı hiçbir halkın yaşamaması için bu duyarlılığı gösteriyor.
19 Mart’taki 60 bin kişilik nükleer karşıtı eyleme katılanlardan 43 yaşındaki 4 çocuk sahibi Nami Noji, AP muhabirine “Radyasyon korkutucu. Besinlerin güvenliği konusunda birçok belirsizlik var ve ben, çocuklarım için güvenli bir gelecek istiyorum” diye konuştu.
Fukuşima’da tayfun endişesi
Bugün, Japonya yine doğal felaketlerin pençesinde. ‘Roke’ adı verilen tayfun nedeniyle şimdiden beş kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Tayfunun Tokyo’nun kuzeyine doğru ilerlemesinden ve nükleer felaketin yaşandığı Fukuşima bölgesini vurmasından endişe ediliyor. 1 milyondan fazla insanın tahliye edilmesi önerildi.
Fukuşima’da deprem ve tsunami sonrası zarar gören nükleer santralin soğutma havuzlarındaki radyoaktif suların, tayfunun etkisiyle çevreye yayılması ihtimaline dikkat çekildi. TEPCO’dan yapılan açıklamada ise, radyoaktif suların sızmaması için tüm önlemlerin alındığı belirtildi.