Japon Şirketlerinin Ayıbı!

Fukuşima nükleer felaketi ile sarsılan Japonya, kendi ülkesinde nükleer santralleri kapatma kararı alıp uygularken, Türkiye ile nükleer santral kurmak için müzakerelere kaldığı yerden devam etme konusunda istekli.

Japonya yaşadığı felaketten ders alıp, 1970 yılından beri uyguladığı enerji politikalarında ciddi değişikler yaparak yeni nükleer santral kurmama kararı almıştı. Eski Japonya Başbakanı Kan yaşanan felaketten kendisini birinci derece sorumlu görüp istifa etmişti. TEPKO şirketi ise yaşanan felakette süreci gerektiği gibi yönetemediğinden dolayı eleştirilerin hedefi olmuştu. TEPKO ticari prestijini korumak için, süreç boyunca kamuoyuna eksik bilgi verdi. Nükleer endüstri gizlilik içinde doğdu ve maalesef hala da öyle devam ediyor.

Paris’te gerçekleşmekte olan Uluslararası Enerji Ajansı toplantısında Japon Endüstri ve Ticaret Bakanı Jukio Edano, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a Japonya’nın nükleer teknoloji konusunda işbirliği yapmaya istekli olduğunu belirtti. Belli ki, Japon Bakan, kapanma noktasına gelen Japon nükleer sanayisi için yeni pazarlar arıyor.

Fukuşima sonrasında Japon halkı sadece enerji politikalarını değiştirmekle kalmadı, aynı zamanda enerji kullanım alışkanlıklarında da kökten değişikliklere gitti. Japonya’da bulunan 54 nükleer reaktörün 41’inin devre dışı bırakılmasına karşın, hiçbir elektrik kesintisi yaşanmadı. Bunun sebebi de Japonların uygulamış oldukları enerji verimliliği tedbirleri ve enerji tasarrufu. Japon halkı tüm dünyaya nükleersiz bir dünyanın var olabileceğinin en gerçek örneği gösterdi.

Japonya, Fukuşima felaketinden sonra, Türk Hükümeti’nden Sinop’ta kurulması planlanan ikinci nükleer santral müzakeresine geçici bir süre ara verilmesini talep etmişti. Temmuz ayında Japon Hükümeti müzakerelerden çekildiğini açıklamıştı. Fakat şimdi TEPKO şirketi, Fukuşima felaketi sonrasında gördüğü ekonomik zararları kapatmak için yeniden Türkiye’nin ve Taner Yıldız’ın kapısını çalıyor.

TEPKO’nun ve Japon nükleer endüstrisinin sicili ortada. Japon halkı bu şirketlere güvenmiyor ve nükleer santraller kapatılıyor. Taner Yıldız ise Japon şirketlerinin son ümidi. Taner Yıldız TEPKO ve Japon şirketlerinin çıkarlarını mı korumayı tercih edecek yoksa Türk halkının isteklerine cevap verip, nükleer santral projelerinden vaz mı geçecek?

Greenpeace