Danıştay 14. Dairesi, 7 Ocak’ta açıkladığı kararla Ilısu Barajı ve HES projesine ilişkin 2012 / 10 sayılı Başbakanlık Genelgesi’nin 7. Maddesi’nin yürütülmesinin durdurulmasına, yani Ilısu baraj projesinin gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan tüm alt yapı ve üst yapı tesislerinin ÇED süreci işletilmeden sürdürülemeyeceğine hükmetti.
Bu kararın kamuoyuna duyurulmasının ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ‘Bu kararın inşaata engel olmadığını ve projenin inşaatına kararlılıkla devam edeceklerini’ açıkladı ve inşaat henüz durdurulmadı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın önünde bir araya gelen TMMOB Peyzaj Mimarları Odası, Doğa Derneği ve Hasankeyfliler DSİ’nin açıklamasının Danıştay kararını hiçe saymak olduğunu ifade etti.
Resmi Kurumlara Tebligat Yollandı
Danıştay’da görülen davanın taraflarından TMMOB Peyzaj Mimarları Odası ve davaya müdahil olan Doğa Derneği, kararın ardından 16 Ocak’ta Batman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Başbakanlık’a yolladıkları yazılarla dava kararının ivedilikle uygulanması için resmi tebligatta bulunduklarını ve Danıştay kararı açıklandıktan sonra 30 gün içinde bu kararın uygulanmasının, yani Ilısu baraj inşaatının durdurulmasının hukuki açıdan zorunlu olduğunu belirttiler.
Baraja Teknik Heyet
Bakanlık önünde yapılan açıklamada kurumlar; bu süreci takip etmek için, TMMOB Batman İl Koordinasyon Kurulu önderliğinde, konusunda uzman birçok sivil toplum örgütünün temsil edildiği bir teknik heyet oluşturduklarını ve heyet olarak mahkemenin aldığı kararın uygulanıp uygulanmadığını, Ilısu barajının alt ve üst yapı projelerinde devam eden inşaat çalışmaları mühürlenene kadar izleyeceklerini açıkladılar.
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak yaptığı açıklamada “DSİ’nin baraj inşaatını sürdürmesine göz yuman Orman ve Su İşleri Bakanlığı başta olmak üzere tüm Bakanlıkları göreve çağırıyor, Ilısu baraj projesini ivedilikle durdurmalarını talep ediyoruz. Oluşturduğumuz teknik heyetle Danıştay kararının Ilısu’da uygulanıp uygulanmadığını tespit edecek ve kamuoyunu bilgilendireceğiz. Açtığımız davanın sonuna kadar takipçisi olacağız. Gerekirse yeni davalar açacağız” dedi.
Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz ise şöyle konuştu: “Ilısu baraj projesi iptal edilerek Hasankeyf ve Dicle Vadisi’ne hak ettiği değer verilmeli ve bölge ivedilikle UNESCO Dünya Mirası ilan edilerek korunmalı. Doğaya ve insana geri dönülmez zararlar verecek böyle büyük bir projenin yapımında ısrar etmenin hukuka da aykırı olduğu Danıştay kararı ile onanmıştır”.