Aslında, mavi yüzgeçli orkinoslar 48 ICCAT ülkesinin yönetimine düştüğünden beri insanın açgözlü tüketiminin ikonu ve yok olması yakın bir deniz canlısı türü oldu.
Mavi yüzgeçli orkinos, Japonya’daki değerli suşi eti gibi çok para demek. Üstelik suşi yemek son birkaç yılda tüm dünyaya yayılan bir trende dönüştü. Sonuç olarak mavi yüzgeçli orkinos avcılığı endüstrisi geçen yıllarda kontrolsüzce büyüdü, özellikle de orkinosların Akdeniz’deki beslenme ve üreme alanlarında… Sonrasında da mavi yüzgeçli orkinoslar genellikle gırgırlarla canlı yakalanarak, denizde taşıma kafeslerine aktarıldılar, ardından da kıyıdaki orkinos çiftliklerinde semirtildikten sonra hasat edilerek suşi etine dönüştürüldüler.
Buradaki problem, gelişmiş ülkelerin balıkçılık filolarının ICCAT kotalarının üzerinde ve bilim adamlarının yıllardır önerdiği av miktarını hiçe sayarak kat kat fazlasını avlanmaları. Örneğin 2007’de balıkçı filoları bilimsel olarak önerilen maksimum seviyeden 4 kat daha fazla, bir daha orkinos popülâsyonuna iyileşme şansı tanımayacak şekilde avlandılar.
Eylül 2008’de ICCAT’in bağımsız performans değerlendirmesi, Akdeniz’de mavi yüzgeçli orkinos avcılığı yönetiminin “yaygın bir şekilde kabul edildiği gibi uluslararası bir ayıp” olduğuna işaret etti.
Hala bir umut ışığı var. ICCAT orkinosları korumadaki yükümlülüklerinde başarısız olurken, uluslararası toplum sert bir tavır alarak, Mart ayında şu anda kaplanlar ve gergedanlar gibi tehlike altındaki türleri kapsayan CITES listesine orkinosları da ekleyerek, bu türün uluslararası ticaretine yasak getirmeye çalışıyor.
Bugün, son bilimsel verilere göre, mavi yüzgeçli orkinoslar uluslararası ticaretinin yasaklanması için gerekli bütün kriterleri taşıyor. Hatta önümüzdeki 10 yılda avlanma olmazsa dahi, mavi yüzgeçli orkinos popülâsyonu yeterince iyileşemeyebilir…
Bu nedenle, bu yıl, Brezilya’da Recife kentinde yapılan ICCAT toplantısının açılışında Greenpeace ve katılan diğer STK’lar, orkinos avlayan ve ticaretini yapan ülkeleri ikna etmeye çalışarak, okyanusların kralı mavi yüzgeçli orkinosların yok olmaktan kurtulmaları için tek şans olan avcılığın durdurulması çağrısını yaptı.
Aksi takdirde ICCAT’e üye ülkeler tüm zamanların en önemli ve karlı balıkçılığının yıkımına neden olan başarısız yönetimleriyle hatırlanacaklar, yalnızca denizlerin en değerli türlerinden birini yok etmekten değil, yaşamları bu bölgenin ekosistemine bağlı olan balıkçıların yaşam biçimlerini de yıkmakla…
Greenpeace, dünya okyanuslarının yüzde 40’ının deniz rezervleri ağı olarak ilan edilmesi ve uzun dönemde orkinos ve diğer türlerin aşırı avlanmasının durdurularak okyanusların aşırı sömürülmesine son verilmesi için çalışıyor.