Hükümetler son 20 yıldır karbon salımlarını azaltmak için toplanıyor, ama karbon salımları her yıl daha da artıyor. Bu ayın sonunda Güney Afrika’nın Durban kentinde bir iklim zirvesi var.
Hükümetler, 2016’ya kadar iklim değişikliğine karşı yeni bir küresel anlaşma imzalama yapma planlarından vazgeçti. Greenpeace Akdeniz’den yapılan açıklamada şunlara dikkat çekiliyor: ‘Oysa daha geçtiğimiz hafta yayımlanan bir rapor, sel, aşırı yağmurlar ve fırtınalar gibi aşırı hava olaylarının iklim değişikliği ile bağlantısı olduğunu doğruluyor. İklimi değiştirdikçe bu felaketler artarak devam edecek. Yani kaybedecek vakit kalmadı.
2009’da dünya hükümetleri Kopenhag iklim zirvesinin karmaşayla sonuçlanması üzerine, 2012’ye dek yeni bir anlaşma imzalanacağını vaat etmişti. Kyoto Protokolü’nün süresi ise 2012’de dolacak.
İngiltere, Avrupa Birliği, Japonya, ABD ve diğer zengin ülkeler bir anlaşmadan vazgeçmek konusunda uzlaştı, Birleşmiş Milletler’de bu durumu kabullenmiş görünüyor. Gelişmekte olan ülkeler ise bu duruma tepkili. Uluslararası Enerji Ajansı’nın baş ekonomisti Fatih Birol, “2017’de uygulamaya konacak uluslararası bir anlaşma sağlayamazsak, küresel sıcaklık artışının 2 santigrat derecenin altında tutma kapısı sonsuza dek kapanır” dedi.
Durban’da da bir anlaşmaya varılamazsa bu gerçekten felaket olabilir. Dünya hükümetleri en geç 2015’i hedef konularak, küresel ısınmaya karşı alınabilecek önlemlerle ilgili bir anlaşmaya varmalılar.
Gerçekçi bir açıdan baktığımızda maalesef iklim değişikliğinin etkileri, geri dönüşü olmayan bir noktaya doğru gidiyor.
Fotoğraf: İsmail Şahinbaş