“İnsan, düşünen tek hayvan değildir, ama bir hayvan olmadığını düşünen tek hayvandır.” Kitabın bana en gerçekçi gelen cümlelerinden biri… Hatta belki de insanın, hayvanlarla ve içinde bulunduğu, ondan beslendiği, onunla ve onun sayesinde nefes aldığı doğayla ilişkisini birebir özetleyen, kendinden başka diğer tüm canlılara yaklaşımını yansıtan basit bir cümle…
‘Hayvanların En Güzel Tarihi’, evrim süreci hakkında bugüne kadar bilinenlerin dışında, size hiç bilmediğiniz çarpıcı, ilginç ve eğlenceli detayları sunan, özellikle giriş – önsöz bölümüyle insanın hayvanlarla kurduğu binlerce yıllık ilişkinin dünü ve bugününe dair ipuçları veren bir kitap. Kitabın pek ısınamadığım özelliği, ilerleyen bölümlerinde konunun soru – cevap şeklinde devam ediyor olması. Bu, bir yandan iyi; en azından okuyanlar nispeten gereksiz ve bilinen detaylar içinde boğulmuyor. Ama kötü yanı da; daha fazlasını görmek ve okumak istediğinizde merakınız yarı yolda kalıyor. Bir de kitapla ilgili olarak, yunusların otistik çocukların tedavisinde kullanıldığıyla ilgili bölümü konusunda tereddütlüyüm çünkü bu tez, bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa bile, neden – sonuç bağlamında değerlendirilmeden nedense her yerde dile getiriliyor.
Yine de, binlerce yıllık inişli- çıkışlı, keyifli ve bir o kadar da acı bir birlikteliğin öyküsünü okumak isteyenler, hayvanın insana, insanın hayvana en yakın ve en uzak olduğu anları yakalamak isteyenler ve günümüzde hayvanlara bakış açımızın sosyal – kültürel boyutlarını anlamak isteyenlere, ‘Hayvanların En Güzel Tarihi’ni öneriyoruz…
Hayvanlar yerküreyi fethetmeye ne zaman başladı? Hayvan dünyasının bitki dünyasından tam olarak ne zaman ayrıldığı biliniyor mu? Neden bazı memeliler etoburken başkaları otobur? Dinozorların da aile yaşamı var mıydı? Dinozorların Yerküre’den silinmesine neden olan bir göktaşı mı, yoksa yanardağ patlaması mı? Kuşlar neden uçmaya başladı? Tavukların gerçekten bir zamanlar dişleri mi vardı? At ne zaman evcilleştirildi? Kedi ne zaman evlere girdi? Bir civciv gerçekten bir traktörü annesi zannedebilir mi?
Hayvanı önce yemek üzere avladık, sonra insana yaklaştırdık, evcilleştirdik, besledik; derisinden, gücünden, etinden yararlandık. İnsanoğlunun atası, kimi zaman yoldaşı, kimi zaman besini, kimi zaman tanrısı olan hayvanların tarihi bize kendi öykümüzle ilgili de çok şey söylüyor.
Hayvanların En Güzel Tarihi
Pascal Picq, Jean – Pierre Digard, Boris Cyrulnik, Karine Lou Matignon
Çeviren: Bertan Onaran
Özgün Adı: La plus belle histoire des animaux
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları – Bilim Dizisi
Yazı: Öykü Yağcı