Enerji Hukuku Uzmanı, Korona Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Av. Yusuf Özer, Güneş enerjisinin lüks değil bir zorunluluk olduğunu söyledi.
Sinerji Kulübünün Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisi’nde düzenlediği 2. Teknoloji Girişimcilik Zirvesinde ‘Yenilenebilir Enerji Sistemleri’ konulu seminerde konuşan Yusuf Özer, güneşin enerjisinin hayatımızdaki önemini ve değerini anlattı. Dünyanın güneş enerjisinden 30 yıldır faydalandığını belirten Özer, ülkemizde ise bunun yeni anlaşıldığını dikkat çekti.
1990 yılında Almanya’da bin çatı ile başlayan sistemin, bugün 1 milyon çatıya çıktığını kaydeden Özer, “Çin ve Amerika gibi ülkelerde binlerce ev kendi enerjisini üretiyor ve satıyor. Bizde ise bu rakam çok az. Halbuki, güneş enerjisiyle elektrik üretimi çok ekonomik. Bir örnek verecek olursak; Aylık 3 bin TL elektrik faturası ödeyen bir işletmeye 100 KWH lık bir sistem kurulduğunda bu yatırımın geri dönüşümü 5 yılın altına düşmektedir. Yani 100 KWH lık bir yatırım yapan işletmeler sisten kurulum bedelini beş yıl dolmadan parasını geri çıkartıyor ve ondan sonra sürekli bedava elektrik sitemine sahibi oluyor. Devlet bu uygulamadan vergide almıyor.
Kurduğumuz sistemde güneş panelleri 10 yıl garantili ve 25 yıl en az yüzde 25 verim garantili paneller kullanıyoruz. Güneş enerjisinde sıcaklık soğukluk önemli değil. Önemli olan gün ışığıdır. Güneşimizin kıymetini bilmeliyiz bundan da faydalanmalıyız” diye konuştu.
Üniversiteliler Özer’i ödüllendirdi
Yaklaşık 1,5 saat süren sinevizyonlu seminerde Yusuf Özer, üniversiteli gençlerin sorularını yanıtlarken nasihat da bulundu. Özer, “İş hayatına atıldığınızda mesleğiniz ne olursa olsun girişimcilik yapmaktan çekinmeyin” dedi. Toplantı sonunda, Sinerji Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Yüce, başarılı bir sunum gerçekleştiren Yusuf Özer’e katkılarından dolayı plaket verdi. Daha sonra öğrencilere çeşitli hediyeler dağıtıldı. Bu arada Korona Enerji Mithat Özsan Amfisi önüne Türkiye’de ilk kez üretilen Gezici Solar Enerji Santralinin (GESOES) tanıtımını yaptı. Gençlere tarımda ve afet bölgelerinde kullanılan tekerlekli GESOES’in üzerine kurulan güneş panelleri sayesinde gün ışığından elektrik enerjisinin nasıl üretildiği anlatıldı.
Kaynak: Haberindeks, fotoğraf: İsmail Şahinbaş