Greenpeace Gemisi Kuzey Buz Denizi’nde Petrol Arama Gemisini Protesto Etti

greenpeace

Greenpeace gemisi Arctic Sunrise’da bulunan Greenpeace gönüllüleri, Rusya’nın kuzeyinde yer alan Barents Denizi’nde sondaj yapmaya hazırlanan Rus petrol devi Rosneft’in gemisini protesto etti. Geminin mürettebatı arasında Greenpeace Akdeniz gönüllülerinden Gizem Akhan da bulunuyor.

Sabahın erken saatlerinde sualtı ses toplarını ateşleyerek operasyona başlayan Rosneft ile anlaşmalı Akademic Lazarev gemisine yaklaşan Greenpeace gemisindeki eylemciler, telsiz aracılığıyla Rus gemisiyle iletişime geçerek, geminin operasyonlarını durdurmasını talep etti. Rosneft’in yakın tarihte Exxon Mobil, BP ve Statoil gibi uluslararası petrol firmaları ile anlaşma imzaladığı biliniyor.

Deniz yaşamını tehdit ediyor

Eylemciler söz konusu geminin mürettebatına operasyonun detaylarına yönelik, çevre ve yaban hayatına yöneltilen tehditler dâhil, sorular yöneltirken aynı zamanda sismik operasyonların tahrip edici petrol projelerine altyapı hazırladığını açıkladı. Barents Denizi kutup ayısı, kutup balinası, deniz aygırı ve denizgergedanı dâhil birçok canlıya ev sahipliği yapıyor.

Greenpeace Kuzey Kutbu Kampanyası Sorumlusu Christy Ferguson’un gemi kaptanıyla telsiz aracılığı ile yaptığı görüşmede kaptan, gerçekleştirilen faaliyetlerin Rosneft adına olduğunu onayladıktan sonra, söz konusu faaliyetlerin denizdeki canlıların yaşamı için tehlikeli olduğunu kabul etmedi.

Akademic Lazarev Gemisi’nin sismik testlerde kullandığı ve ses dalgaları yayan hava topları, denizaltının detaylı haritasını çıkararak petrol sondajı için uygun alanların belirlenmesinde kilit rol oynuyor. Tüm bu aktivitelerin bölgedeki balinalar ve diğer yaban hayatı üzerindeki etkisi de oldukça çarpıcı. Örneğin 180 – 190 desibeli aşan sesler deniz canlıları için son derece tehlikeli. Hava topunun 450 – 500 metrelik menzilinde bulunan canlılar işitme yetilerini tamamen kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalırken, 150 metrelik aralıkta bulunanlar ise 245 desibeli bulan seslerde hayatını kaybedebiliyor. Greenpeace, önümüzdeki günlerde de bu konuya ilişkin protestolarına devam edecek.

Rus devletine ait Rosneft şirketi, dünyanın en büyük petrol şirketi olarak Kuzey Kutbu’nda 1 milyon metrekareden daha geniş bir alanı işgal etme yetkisini elinde tutuyor ve 2014 yılı ile birlikte Vostochno-Prinovozemelsky 1 olarak bilinen ve Rus Kuzey Kutup Milli Parkı yakınında yer alan bölgedeki keşifleri dâhilinde sondaj çalışmalarına da başlamayı planlıyor.

Rosneft daha önce petrol sızıntısına neden oldu

Rosneft hâlihazırda karada yüz binlerce fıçı petrol sızıntısından sorumlu. Ayrıca batılı birçok petrol şirketi Rosneft ile ortaklık yaparak gevşek düzenlemeler ve ihmalci güvenlik standartlarından yararlanıyor ve çevresel sorumluluktan kaçınıyor.

Arctic Sunrise’ın bölgede bulunmasının asıl amacı ise; Rosneft başta olmak üzere Rus petrol şirketlerinin ve daha çok Exxon Mobil, Statoil ve BP gibi batılı şirketlerin faaliyetlerini ortaya çıkarmak ve bu alanda mücadele vermek. Greenpeace’in düzenlediği kampanya da bu amaca yönelik olarak Kuzey Buz Denizi’nde yapılan sondaj çalışmalarının yasaklanması ve aynı zamanda Kuzey Kutbu civarında insan yerleşimi olan alanlarda koruma alanları oluşturulmasını hedefliyor.

Bugün Kuzey Kutup Bölgesi, petrol şirketlerinin yarattığı tehdide daha önce hiç olmadığı kadar çok maruz kalıyor. Buzulların erimesi ile birlikte petrol şirketleri ilk defa keşfin ötesine geçip, buzlu sudan elde ettikleri petrol üretimine başladılar. Petrol için yapılan sondaj bölge için tahmin edilenden çok daha fazla risk teşkil ediyor. Ve ne yazık ki petrol şirketleri ne petrol sızıntısını güvenilir bir şekilde önleyebilecek ne de yaratılan kirliliği telafi edebilecek yeterlikte görünmüyor.