Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, 20 Nisan – 29 Temmuz 2012 tarihleri arasında, İspanyol ressam Francisco de Goya’nın (1746 – 1828) gravür ve yağlıboyalarıyla, evrensel bir ustanın dehasına tanıklık eden sergiye ev sahipliği yapıyor.
Küratörlüğünü Marisa Oropesa’nın yaptığı, Türk sanatseverlerle ilk kez buluşacak, İspanya ve İtalya’nın önde gelen müze ve özel koleksiyonlarından derlenen sergi Pera Müzesi’nin üç katında yer alacak.
‘Goya, Zamanının Tanığı, Gravürler ve Resimler’ sergisi İspanya ve tüm Avrupa’nın çalkantılı bir dönemine tanıklık eden ve karanlığın en iyi anlatıcılarından biri olan Goya’nın gravür serileriyle – Kapriçyolar, Savaşın Felaketleri, Boğa Güreşi, Atasözleri ya da Zırvalar-, aralarında döneminin kralı IV. Carlos ve kraliçe María Luisa’nın portrelerinin de yer aldığı çeşitli yağlıboyalarını buluşturuyor.
Sergide yer alan yapıtlar, saray ressamlığı ve portreciliğinin yanı sıra, tanığı olduğu acı ve karanlık çağın tüyler ürperten görüntülerini, savaşın acımasızlığını ve dönemin toplumsal olaylarını eleştirel bir bakış açısıyla yansıtan, kendinin ve başkalarının yargıcı Goya’nın sıradışı imgelemine de ışık tutuyor. Gerçekçi ve yer yer ürkütücü üslubuyla çağdaşlarından ayrılan Goya’nın sanatı, zamanının ötesine geçerek 20. yüzyıl modernizmini de etkilemiştir.