Avrupa’da gıda egemenliğine dayalı gıda dağıtım sistemleri için ortak vizyon geliştirebilmek, gelecekteki tematik odakları belirleyebilmek ve yeni bir Avrupa platformu organizasyonel yapısı geliştirebilmek üzere bir toplantı çağrısı var. Toplantı 10 – 12 Ekim 2012 tarihlerinde İtalya’nın Milano kentinde.
Farklı gıda dağıtım projeleri arasında bilgi ve deneyim alışverişine dayalı, bu bilgilere herhangi bir yapı ve kurum tarafından rahatlıkla erişilebilecek merkezi olmayan bir platform yapısı kurabilmeyi amaçlayan Avrupa genelinde ‘Gıda Egemenliği İçin Toplum Destekli Tarım ve Diğer Dağıtım Sistemleri’ başlıklı bir toplantı planlanıyor. 10 – 12 Ekim 2012 tarihlerinde İtalya’nın Milano Kenti’nde. Yapılacak toplantı, Avrupa’da gıda egemenliğine dayalı gıda dağıtım sistemleri için ortak vizyon geliştirebilmek, gelecekteki tematik odakları belirleyebilmek ve yeni bir Avrupa platformu organizasyonel yapısı geliştirebilmek üzere yapılacak. Toplantı çağrısı şöyle:
Toplum Destekli Tarım’ı (CSA) biliyor musunuz? Gıda Egemenliği’ne ulaşmak üzere çalışan herhangi bir CSA projesinde ya da bir gıda kooperatifinde, bir GAS’da (İtalya’daki dayanışma bazlı alışveriş grubu), bir AMAP’da (CSA projelerinin Fransa’daki yapılanması), bir GASAP’da (AMAP’ın Brüksel’deki eşdeğeri olan yapılanma), Bir Katılımcı Sertifikasyon Sistemi’nde (PGS) veya herhangi diğer bir gıda dağıtım sisteminde yer alıyor musunuz? Bu konuda çalışanlarla Avrupa düzeyinde bir ağ oluşturma, fikir ve deneyim alışverişi yapmakla ilgileniyor musunuz?
Avrupa genelinde, farklı kültürlerden ve geçmişlerden birçok insan hâlihazırda toplumun gıdanın üretim, işleme ve dağıtımının yeniden tanımlaması konusunda ortak bir amaç doğrultusunda çalışmakta ve kendi yerellerinde gıda egemenliğine birlikte erişmeye çalışmakta.
Bizler, Avrupa’da gıda egemenliğine dayalı gıda dağıtım sistemleri için ortak vizyon geliştirebilmek, gelecekteki tematik odaklarımızı belirleyebilmek ve yeni bir Avrupa platformu organizasyonel yapısı geliştirebilmek üzere bir toplantı çağrısında bulunuyoruz. Farklı gıda dağıtım projeleri arasında bilgi ve deneyim alışverişine dayalı, bu bilgilere herhangi bir yapı ve kurum tarafından rahatlıkla erişilebilecek merkezi olmayan bir platform yapısı kurabilmeyi amaçlıyoruz.
Bu toplantı, 2011 yılı Ağustos ayında Avusturya’nın Krems Kenti’nde yapılan Nyeleni Avrupa Forumu’nun takip etkinliklerinin bir parçası olarak planlandı. Toplantıda eylem planının ‘Gıdanın Dağıtım Şeklinin Değiştirilmesi’ başlıklı 2. Ekseni’ne odaklanılacak.
Yerel gıda ağlarında, kısa tedarik zincirlerinde, dayanışmaya dayanan ve adil fiyatları amaçlayan çeşitliliği zengin köylü pazarlarında yer alan küçük üreticiler ve tüketiciler arasında bağların güçlenmesini isteyen ve böylelikle gıda sistemlerimizin yeniden yapılanması ve tanımlanmasıyla ilgilenen herkesi 10 – 12 Ekim 2012 tarihlerinde İtalya’nın Milan Kenti’nde yapılacak atölyeye davet etmekten mutluluk duyuyoruz. Bunu, tarım endüstrisinin monopolünü, hem çiftçilere hem de tüketicilere uyguladığı diktatörlüğü ve küresel gıda sistemlerinin küçük ölçekli yerel üretim ve dağıtım sistemlerini yok edecek şekilde türdeşleşmesini (homojenizasyon) durdurmanın ve sürdürülebilir yerel gıda sistemleri ve dayanışma ekonomisi yaratmanın bir yoludur.
Toplantıda, Avrupa’nın farklı bölgelerinden mümkün olduğunca fazla aktörü içerecek şekilde dengeli bir katılım olmasını amaçlıyoruz. Bu yolla, ortak Gıda Egemenliği mücadelemiz içinde Avrupa’nın çeşitliliğini yansıtabileceğimize inanıyoruz.
Kısıtlı ekonomik imkânlarımız dolayısıyla herkesin yolculuk masraflarını karşılayamıyoruz. Ancak, toplantı süresince konaklama ve yemeği karşılamaya çalışacağız. Ayrıca, toplantı sırasında günlük gıda gereksinimlerini karşılamak üzere finansal katkı çağrısında da bulunacağız. Kayıtları takiben, katılımcıların dillerine bağlı bir tercüme organizasyonu yapacağız. Bu nedenle, eğer iletişim kuracağınız dil, İngilizce değilse lütfen 30 Haziran’a kadar kaydınızı yaptırmış olun.
Kayıtlar 1 Eylül 2012’ye kadar aşağıdaki adresten yapılabilir: http://milano.urgenci.net
İlk imzacılar:
International Network URGENCI
Netzwerk Solidarische Landwirtschaft, Germany
PRO – BIO LIGA, Czech Republic
MIRAMAP (Inter – Regional Movement of AMAPs), France
Association of Conscious Consumers, Hungary
Le Réseau des GASAP, Belgium
Terre-en-vue Mouvement, Belgium
Tavolo RES, Italy
Fotoğraf: Sırtçantam Arşivi