Buğday Derneği üyelerinin adreslerine ücretsiz postalanan Ekolojik Yaşam Rehberi’nin kış sayısı çıktı. Rehberin ana konusu, doğa ve insana zararlı olmayan, evde kendi yapabileceğimiz temizlik malzemeleri…
Buğday Derneği üyelerine, konuyla ilgili basın mensuplarına ve ilgi gruplarına ücretsiz olarak dağıtılan, mevsim dönümlerinde yayımlanan Buğday Ekolojik Yaşam Rehberi’nin kış sayısında ana konu olarak doğaya geri dönüşsüz zararlar veren temizlik ürünlerindeki kimyasallar ve doğayla dost temizlik ürünlerini evde nasıl üretebileceğimiz konusu işleniyor. www.zehirsizev.com sitesinin editörü Mercan Uluengin’in kaleme aldığı ana yazı ‘Gerçek Temizlik Mümkün’ başlığını taşıyor. Temizlik konusu kapsamında yayımlanan Prof. Dr. Hulusi Barlas’ın yazısı ise deterjanlardaki doğaya ve insan sağlığına zarar veren maddeler hakkında bilgiler içeriyor.
Buğday’ın ekolojik yaşam rehberine pek çok yazar gönüllü olarak katkıda bulunuyor. Tijen İnaltong’un ‘Nevi şahsına münhasır bir sebze: Beyaz Hindiba’, Miyase Bülbül’ün ‘Nasıl Canlı Beslenebiliriz?’, Nazım Tanrıkulu’nun ‘Şifa Meyvelerini Bahçe ve Balkonlarımızda Yetiştirelim’, Şaduman Karaca’nın ‘Baş Ağrısı ve Migren’, ‘change.org Türkiye’de’ başlıklı yazılar da rehberin kış sayfalarındaki yazılardan…
Rehberin ‘Harekette Bereket’ sayfalarında ise hayatımızdaki yeşilin tonunu artıracak pratik bilgiler, öneriler ve ekolojik etkinlik bilgileri bulunuyor. Bryan Nance’in çizimleriyle katkıda bulunduğu rehberin ‘İçimizden Biri’ sayfalarında Buğday Derneği eş genel müdürü Batur Şehirlioğlu ile yapılan söyleşi ve Victor Ananias’ın 2006 yılında kaleme aldığı ‘Bağımlılık’ yazısı okunabiliyor.
Rehberin her sayısında ilgiyle okunan/beklenen bölümlerden biri de Güneşin Aydemir’in ‘gün bilgesi’ köşesi… Bu köşede Güneşin Aydemir, uydumuz ayın hallerinden, ekim – dikim takvimine, fırtınalardan önemli günlere kadar pek çok ekolojik ipucunu rehber okurlarıyla paylaşıyor.
‘Ekolojik Anne’ köşesinin bu sayıdaki konuğu Esra Başak’ın yazısının başlığı ise ‘Elimizden Gelenin En İyisini Yapmalı!’
Oya Ayman’ın danışmanlığında, Mine Eroğlu’nun editörlüğünü ve Mahmut Hasıl’ın tasarımını yaptığı Buğday Ekolojik Yaşam Rehberi’nin kış sayısında ayrıca, %100 Ekolojik Pazarlardan, Tohum Takas Ağı Kampanyası’ndan, TaTuTa projesinden haberler okunabiliyor. Türkiye’de 88 ekolojik çiftlikte süren TaTuta projesine ayrılan sayfaların kış sayısındaki konuğu ise Çankırı Yapraklı’daki Üç Elma Doğal Tarım Çiftliği’nden Hüseyin Genç.
Yeşin Aydemir’in hazırladığı, Nur Ayman Çakmak’ın tasarladığı rehberin Buğday Noktaları eki ise ekolojik yaşamla ilgili faaliyet gösteren Buğday Derneği üyesi kurum ve kuruluşların iletişim bilgilerini içeriyor.