Biyogüvenlik Kurulu daha önceden kamuoyu görüşüne başvurduğu, 13 adet GDO’lu mısırın ithalat başvurusunu kabul etti. Türkiye’nin gündemi Ermeni soykırımı tasarısının Fransa’da kabul edilmesiyle meşgulken, alelacele bu kararın alınması iyi niyetle bağdaşmıyor. Kurulun dün mesai saatinin bitimine doğru sessiz sedasız yem amaçlı kullanılacak olan GDO’lu mısırların ithaline izin vermesini kabul edilemez buluyoruz.
Greenpeace Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç’in görüşleri aşağıda: Kamuoyunun karşıt yöndeki iradesine rağmen Biyogüvenlik Kurulu’nun mısırların ithalatına izin vermesi kabul edilemez. Eğer kamuoyu görüşü dikkate alınmıyorsa, neden görüş alınıyor? Biyogüvenlik Kurulu sadece bir onay merciinden mi ibarettir? İzin verilen GDO çeşitlerinin gıda değil de yem amaçlı olması verilen hatalı kararın vehametini hafifletmiyor. Çünkü bu yemlerle beslenen hayvanların ürünleri soframıza geliyor. Kurul, 13 GDO’lu mısırın ithalatını serbest bırakarak, gıda güvenliğimizi elimizden aldı.
Artık soframızdaki gıdanın nereden geldiğini bilemediğimiz, çocuklarımızın ne yediğinden emin olamayacağımız bir dönem başlıyor. GDO’lu yemlerle beslenen hayvanlardan elde edilen et, süt, yumurta, peynir gibi ürünlerin üzerinde GDO’lu yemle beslenen hayvanlardan elde edildiğine dair en ufak bir etiketleme zorunluluğu olmadığı için bu deneyin parçası olduğumuzdan haberdar bile olamayacağız.
Alınan karar, GDO ve ürünlerinin üretici ve tüketicinin tercih hakkının ortadan kaldırılması durumunda bu başvurular reddedilir diyen Biyogüvenlik Kanunu’na aykırı bir durumdur. Bu kararı bir rezalet olarak nitelendiriyoruz. Greenpeace, kararın iptali için konunun hukuki zeminde de takipçisi olacak.
Hangi hayvansal gıdayı tükettiğimizi bilemeyeceğiz
Yaklaşık 108 bin kişi GDO’lu ürün istemediğini Greenpeace’in kampanyası aracılığı ile dile getirmişti. Toplanan imzalar Biyogüvenlik Kurulu’na gönderilmişti. Ayrıca 15 bin kişi de Greenpeace’in de dahil olduğu GDO’ya Hayır Platformunun bir bileşeni olan Ziraat Mühendisleri Odası kampanyası aracılığı ile Biyogüvenlik Kurulu’na görüşünü bildirmişti. GDO’lara Türkiye’nin kapılarını ardına kadar açan politikalar, sofralarımızı gıda amaçlı GDO’lar ve yemler yoluyla tehlikeli bir deneyin parçası haline getirecektir. Bu karar, sırada bekleyen 42 adet GDO çeşidinin ülkemize girmesinin de yolunu yapmayı amaçlıyor.