‘Dünyanın Durumu 2010’ Yayınladı

‘35 Çevreciden Dünyayı Kurtarma Önerileri’

TEMA Vakfı, 1993 yılından bu yana Dünyanın Durumu kitaplarının yayın hakkını Worldwatch Enstitüsü’nden bedelsiz alarak Türkçeye çevirtiyor ve okuyucu ile buluşturuyor. Kitabın daha geniş kitlelere ulaşması için 2009 yılı ve 2010 yıllarında Dünyanın Durumu kitaplarının TEMA Vakfı işbirliği ile Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından basımı gerçekleştirildi.

Proje koordinatörlüğünü Erik Assadourian’ın yaptığı rapor nitelikli Dünyanın Durumu 2010 kitabı, 35 yazarın katkısıyla hazırlandı. Sürdürülebilirlik konusunda bir çağrı niteliği taşıyan rapor, Grameen Bankası Kurucusu ve 2006 Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus’un önsözüyle okura ulaşıyor. Önsözde raporu, ‘Düşünülebilecek en büyük kültürel değişimlerden birine çağrı’diye nitelendiren Yunus, bu yorumunun devamında, ‘Rapor, temiz teknolojiler ve aydınlanma tedbirleri için standart çözümler sunmanın ötesine geçiyor. Çağdaş tüketiciliğin, insanoğlunun esenliğini tehlikeye atan pratiklerin ve değerlerin temellerini sorgulamaya teşvik ediyor’ saptamasını da yapıyor.
 
Worldwatch Enstitüsü Başkanı Christopher Flavin ise kaleme aldığı giriş yazısında dört temel noktaya dikkat çekerek, “Günümüzde 6,8 milyardan fazla insanın maddi kaynaklara olan talebi giderek artıyor, ekosistemler yok ediliyor, her yıl atmosfere ısıyı hapsedici milyarlarca ton gaz salınıyor ve küresel kaynak kullanımı sürekli artıyor” diyor. Flavin bu nedenle, sürdürülebilirlik konusunda kültürel bir dönüşüm yaşanması gerektiğini vurgulayıp, “Bu değişimi sağlamak için dinsel değerler yeniden canlandırılabilir. İş hayatındaki modeller dönüştürülebilir ve eğitimsel paradigmalar geliştirilebilir” önerilerini sıralıyor. Flavin ayrıca günümüzde tüketicilik ne kadar doğalsa gelecekte sürdürülebilir şekilde yaşamanın da o kadar doğal kılınması gerektiğinin altını çiziyor.

Kitapta, Tüketici Kültürlerinin Yükselişi ve Düşüşü, Eski ve Yeni Gelenekler, Eğitimin Yeni Görevi: Sürdürülebilirlik, İş Dünyası ve Ekonomi: Yönetim Öncelikleri, Devletin Tasarındaki Rolü, Medya: Sürdürülebilirliğin Yayınını Yapmak, Sosyal Hareketlerin Gücü başlıklarından oluşan 7 bölüm yer alıyor. Ayrıca Ekim 2008 ve Eylül 2009 arasındaki döneme ilişkin raporlardan yola çıkılarak hazırlanan ‘Dünyanın Durumu: Yılın Özeti’ bölümü de bulunuyor. Genel olarak çevre kalitesini ve toplumsal refahı etkileyen ilerlemelerin, gerilemelerin ve yanlış adımların derlemesi niteliğindeki özet bölümde, dünyanın yaşadığı çevresel krize, görsellerle dikkat çekiliyor.