Dünyanın her ülkesinde 13 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirilen ve 24 saat içinde en çok kuş türünü kaydederek kuşların korunmasının önemine dikkat çekmeyi amaçlayan ‘Global Big Day’de (Küresel En Çok Kuş Türü Görme Günü) Kars KuzeyDoğa Derneği Kars il sınırları içinde 14 saatte 110 kuş türü görerek Türkiye rekorunu kırdı.
Daha önceki Global Big Day etkinliklerinde Türkiye’de bir ilde bir gün içinde en fazla 99 kuş türü görülmüştü. Bu sene ilk kez Kars ilinde bir günde 100’den fazla kuş türü görüldü.
KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu’nun doktora öğrencileri Monte Neate-Clegg ve Dr. Mark Chynoweth ile KuzeyDoğa gönüllüsü Doğa Göreç, Kars il sınırları içerisindeki Kafkas Üniversitesi kampusu sulakalanı, Çalı Gölü, Ani öreni ve Kuyucuk Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Ramsar Alanı’nda sadece 14 saat içinde 110 kuş türü görerek Kars, Doğu Anadolu ve Türkiye’de bir günde en çok kuş türü görme rekorunu kırdı.
Monte Neate-Clegg, Dr. Mark Chynoweth ve KuzeyDoğa gönüllüsü Doğa Göreç’den oluşan KuzeyDoğa ekibi, güne 04.45’de Kars Kafkas Üniversitesi sulakalanında başladı. Şimdiye kadar 168 kuş türü kaydedilen ve Türkiye’nin en çok kuş türü barındıran üçüncü üniversite kampusu olan Kafkas Üniversitesi kampusunda dört saatten az sürede 50 kuş türü kaydeden ekip, saat 08.30’da kampustan ayrılarak dünya çapında Önemli Kuş Alanı (ÖKA) olan Kars Çalı Gölü’ne geçti.
Dünya çapında soyu tehlikede olan Dikkuyruk ördeğini (Oxyura leucocephala) ve 32 diğer kuş türünü Çalı Gölü’nde kaydeden ekip, 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası seçilen Ani örenine geçti. Ani ve yanındaki Arpaçay Kanyonu’nda dünya çapında soyu tehlikede olan Küçük Akbaba (Neophron percnopterus) ve 27 diğer kuş türü kaydeden ekip, günü Kuyucuk Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Ramsar Alanı’nda sonlandırdı.
Kuyucuk Gölü’ndeki en büyük sürpriz, Türkiye’de çok ender görülen ve dünya çapında soyu tehlikede olan muhteşem Sibirya Kazı (Branta ruficollis) oldu. KuzeyDoğa Derneği tarafından şimdiye kadar 233 kuş türü kaydedilmiş olan Kuyucuk Gölü’nde sadece 2 saatte 48 kuş türü gören ekip, daha gün batmadan saat 18.45’de Kars il sınırları içinde 110 kuş türü görerek Türkiye rekorunu kırdı.
Bir günde en çok kuş türü görme rekorunun Kars’ta kırılmasını KuzeyDoğa Derneği Başkanı, Utah Üniversitesi ve Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu şöyle değerlendirdi: “KuzeyDoğa Derneği ekibi olarak 2003 yılından bu yana Kars il sınırları içinde 300’den fazla kuş türü kaydettik. Denizi bile olmayan bir ilimizde Türkiye kuş türlerinin yaklaşık üçte ikisinin kaydedilmesi, Kars’ın doğasının kuşlar için ne kadar önemli olduğunu ve çok iyi korunması gerektiğini göstermektedir.
KuzeyDoğa ekibi, Türkiye tarihinde kaydedilmiş kuş türlerinin % 23’ünü, yani yaklaşık dörtte birini, sadece 14 saat içinde Kars il sınırları içinde kaydetti. Bunların arasında, küresel çapta soyu tehlikede olan ve Türkiye’de çok ender görülen Sibirya kazını da Kuyucuk Gölü’nde bir kez daha gördük. 13 Mayıs’ta tüm Türkiye’de görülen kuş türlerinin yaklaşık yarısının denizi bile olmayan Kars ilinde görülmesi, Kars’ın zengin doğasının korunmasının önemini bir kez daha göstermiştir. Önümüzdeki sene Sarıkamış Ormanı Milli Parkı’nı da dâhil ederek Türkiye rekorunu bir kez daha Kars’a getirmeyi hedefliyoruz.”