Çanakkale ve Balıkesir’i il sınırı olarak ayıran Mıhlı Çay ve bu çayın kaynağı ‘Bin Pınarlı Kazdağları’nın tabiat parkı olarak ilan edilen Darıdere. Kuzey Ege’nin eşsiz manzarası eşliğinde Küçükkuyu’dan çıkıp Narlı Tatil Sitesi’ni ve Narlı Köyü’nü takip ederek ulaşılabilen Darıdere Tabiat Parkı eşsiz oksijeni ve florası ile ziyaretçilerine kucak açıyor.
Geçtiğimiz günlerde ulusal ve yerel basında zayıflama kampı ile yeniden gündeme gelen Darıdere Tabiat Parkı içerisinde bulunan mesire yerinde isterseniz ahşap evlerde isterseniz de çadırlarda kalarak doğa ananın kucağında huzur içerisinde tatil yapabilirsiniz.
Darıdere Tabiat Parkı’nın ormanlık alanın içerisinde bulunan Darıdere Şelalesi yükseklik ve debi olarak oldukça mütevazı olmasına rağmen şelalenin arkasında bulunan mağara Darıdere Şelalesi’nin en önemli özelliği. Şelale önünde bulunan küçük gölet mağara içerisinden şelalenin fotoğrafını çekmek isteyen fotoğraf tutkunları için eşsiz bir güzellik.
Orman içerisinde yürüyüş yaparken görebileceğiniz ender güzelliklerden bir tanesi de travertenler. Gürleyik Şelalesi’ne can veren ve Mıhlı Çayı oluşturan akarsuyun oluşturduğu travertenler Kazdağları’nın enfes güzelliği ve bol oksijeni ile birleştiği zaman kendinizi yenilenmiş hissediyorsunuz.
Ancak bu eşsiz güzellikler için tehlike çanları çoktan çalmaya başladı. Kazdağları’nın kuzey yamaçları maden firmalarının talanına uğrarken güney yamaçları ise enerji firmalarının radarına çoktan girdi bile. Mıhlı Çay üzerinde kurulması planlanan HES’e karşı tepkilerin çığ gibi büyüdüğü bir ortamda bu sefer Darıdere’ye kurulması planlan içme suyu barajı bu eşsiz güzellikleri yok edecek gibi duruyor.
İnsanların hayatlarını idame ettirebilmesi için içme suyu elbette önemli ancak eşsiz güzellikleri olan Kazdağları’nın yapılacak barajlar sonrası güzelliklerini kaybetmesi de yadsınamaz bir gerçek bakalım zaman bize ne gösterecek.
Denizin mavisi ve doğanın yeşili paranın yeşili ve betonun griliğine karşı galip gelecek mi?
Yazı ve fotoğraflar: Fehmi Şenyiğit