Ülkemizde kâğıt kullanımı ve geri dönüşümüyle ilgili sağlıklı veri bulunmamaktadır. Bu nedenle, kâğıt tüketimini ve geri dönüşümü örnekleyecek çalışma, ABD kaynaklıdır. ABD’de kullanılan ya da geri dönüştürülse kazanılacak olan kâğıdın maliyeti, bizlere ülkemiz açısından da bir fikir verecektir.
ABD’de her gün 62 milyon gazete satın alınıyor ve bunun 44 milyonu herhangi bir ayrıştırmaya tabi tutulmadan çöpe atılıyor.
Bu ülkede her hafta, sadece Pazar gazetelerinin kâğıt ihtiyacının karşılanabilmesi için 500 bin ağaç kesiliyor. Bu, bir yılda 26 milyon ağaç kesilmesi demektir.
Sadece New York Times’in pazar baskısının maliyeti, 75 bin ağaçtır. Bu, 52 hafta boyunca yani bir yılda 3 milyon 900 bin ağaç yapar yani ABD’nin ünlü Central Parkı’nda bulunan toplam 26 bin ağacın 150 katı.
Eğer bu ülkedeki tüm gazete kâğıtları geri dönüştürülebilseydi, 250 milyon ağaç kesilmekten kurtulurdu.
He on Amerikalıdan biri okuduğu gazete kâğıtlarını geri dönüştürmüş olsaydı, bu ülkede her yıl 25 milyon ağaç kesilmemiş olurdu.
ABD’de tek bir süpermarket, bir yılda 6 milyon kese kâğıdı tüketmektedir.
Ortalama bir Amerikalı, yılda 7 ağaç tüketilmesine neden olur. Ülke maliyeti ise her yıl yaklaşık olarak 2 milyar ağaçtır.
ABD’de bir yılda tüketilen ahşap ve kâğıtla, 50 milyon evin, 20 yıllık ısınma ihtiyacı karşılanabilir.
Bu ülkenin yıllık kâğıt maliyeti, 1 milyar ağaçtır.
ABD’de her yıl, 85 milyon ton kâğıt tüketilmektedir.
ABD’de ortalama bir hane halkı her yıl, paket kâğıdı, fatura, zarf, çeşitli postalar vb. olmak üzere 13 bin parça kâğıdı çöpe atmaktadır.
ABD’de sadece 1993 yılında geri dönüştürülen kâğıtlar, 90 milyon metre küplük bir alandan yer kazanılmasını sağlamıştır…
Türkiye’deki gazete başına ağaç maliyetlerinden bahsetmemiz gerekirse, ülkemizde günlük gazete baskı tirajları 9 – 10 milyon civarında olup, günlük gazete satış tirajları aylara göre değişmekle birlikte toplam 4,5 – 5 milyon civarındadır. Bu rakamlara göre, günlük gazetelerin basılması için gerekli olan ağaç miktarı, her gün 300 bin ağaçtır.
Türkiye’de bir yılda basılan gazetelerin kâğıdı için her yıl 109 milyon 500 bin ağaç kesiliyor. Sadece Today’s Zaman Gazetesi için kesilen günlük ağaç miktarı, 65 bin civarındadır.
80 sayfalık Hürriyet Gazetesi için kesilen günlük ağaç miktarı, 55 bin civarındayken, 52 sayfalık Posta Gazetesi için 45 bin, 65 sayfalık Sabah Gazetesi için 36 bin, 22 sayfalık Sözcü Gazetesi için 18 bin, 64 sayfalık Habertürk Gazetesi için 36 bin, 24 sayfalık Türkiye Gazetesi için 11 bin, 67 sayfalık Milliyet Gazetesi için 30 bin, 38 sayfalık Vatan Gazetesi için 15 bin, 28 sayfalık Star Gazetesi için 12 bin, Takvim, Akşam, Güneş, Bugün ve Yeni Şafak Gazeteleri için gazete başına 9 bin -10 bin, 20 sayfalık Taraf Gazetesi için 4 bin +, 16 sayfalık Aydınlık Gazetesi için 3 bin, 20 sayfalık Yurt Gazetesi için 3 bin ağaçtır (*) ve bu okunmuş gazetelerin geri dönüştürülmesi, gezegenimizin bugünü ve yarını açısından hayati önemdedir.
Geri dönüştürülen her ton kâğıt; 17 ağaç, 1.400 litre benzin, 3 metreküp depolama alanı, 4.000 kW enerji ve 27 ton su tasarrufu anlamına gelir.
17 ağacın kesilmekten kurtulması, her yıl fazladan 113 kilogram karbondioksitin ortamda bulunmaması demektir. Eğer bu ağaçlar yakılmış olsaydı, açığa çıkacak karbondioksit miktarı 680 kilogram olurdu.
Tek bir ağaç, her yıl havadaki; toz, kurum, kum, polen, kimyasal vb. olmak üzere 60 kilogram kirletici partikülü filtre eder. Ağaçlar, başta karbondioksit olmak üzere, atmosferdeki sera gazlarını emen en etkili yöntemdir.
Atık kâğıt kullanımı için tasarlanmış bir kâğıt fabrikası, konvansiyonel bir kâğıt fabrikasından yüzde 50 – 80 daha az maliyetle kâğıt hamuru üretir.
Bu kısa bilgilerin ışığında, kâğıtları çöpe atmayalım; evsel organik çöplerimizden ayrı bir yerde biriktirelim ve geri dönüşüm atık kutularına atalım, en önemlisi de, gazeteleri dijital ortamlarda okuyarak, ağaç kesilmesini bir an önce durduralım…
* Türkiye’deki gazetelerin gazete başına günlük ağaç maliyeti hesaplanırken, 40 sayfalık ve 1 milyon 250 bin baskı tirajlı New York Times Gazetesi’nin günlük ağaç maliyeti baz alınmış, gazete sıralamaları ise, Basın İlan Kurumu Temmuz ayı son satış tirajı listesinden, tiraj sıralamasına göre alıntılanmıştır. Hesaplama, baskı tirajları hesaplanarak yapılmıştır.