Çeşitli sporların sıklıkla yapılabildiği ülkelere baktığımızda az da olsa içinde bulundukları coğrafyanın etkili olduğu söylenebilir. ‘Az da’ olsa ibaresini kullanmanın sebebi denize kenarı olmadığı halde en çok tekne kayıtlı ülkelerin var oluşudur. Bu ülkelerden birisi Avusturya. Bizim ülkemize baktığımızda çoğu tekne yabancı ülke bayrağı ile kıyılarımızda dolaşıyor.
Eskiden söylenirdi, ‘dağlık bölgelerde olanların çoğu koşucu olur, oralardan sporcu seçelim’. Seçmesine seçtik ama uzun seneler birkaç isim dışında başka atlet (uzun mesafe koşucusu olarak) çıkaramadık. Teknik branşları daha çok batı bölgelerimiz yapar şeklindeki görüş ise pek faydalı olamadı.
İlginçtir, yıllar sonra teknik bir branş olan 100 metre engellide Nevin Yanıt’ı Olimpiyatlar Oyunları’nda izleme fırsatı bulduk. Ama daha çoğu teknik olan branşlarda başarılı olamıyoruz ve Türkiye Şampiyonalarına katılan sporcu sayımız az.
Bu sorunları nasıl çözeriz? Birincisi ve her zaman söylediğimiz gibi, okul sporlarına yönelik çalışmalarımızı güçlendirmeliyiz. Okul sporlarına daha fazla vakit ayırıp, oralardan yetenekli sporcuların çıkmasını sağlayacak düzenlemeleri planlamalıyız. Bunu yaparken okullara maddi destekler vermeliyiz.
Bu arada şu yüzme konusu da dile getirmek istiyorum. Kendimi bildim bileli şu sözleri duydum ve duymaya da devam ediyorum.’Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde neden yüzme sporu gelişmiyor?’ Buna verilecek birinci cevap yüzme sporunun denizlerle ilgisinin olmayışıdır. Yüzme sporu için havuz şarttır ve spor olarak yüzme havuzlarda yapılır.
Bir taraftan havuz eksikliği, diğer taraftan belki de yüzme antrenörlüğü eksikliği (bunu araştırmadan yazıyorum), yüzmede başarılarımızı etkiliyor olabilir. Ama coğrafyamıza bakıp, etrafımızdaki denizleri görünce ne tekne sayımız artıyor, ne yelken sporunu yapanlarımız ne de yüzücülerimiz.
Sporda başarı coğrafya ile ilgili olmayıp, eğitimle, bilimle ve ufku geniş insanlarla mümkün olabilmektedir. Bunu unutmamamız gerekir. Coğrafya yerine daha çok spor yapan, ‘Herkes İçin Spor’ politikalarıyla uğraşan insanların çabalarına ihtiyaç duyulmaktadır.