Çocuklar! Dalgalarla Dalga Geçmeyin

Çevreye elektrik, manyetik veya elektromanyetik dalgalar yayan veya alanlar oluşturan araç ve gereçlerin hızlı bir şekilde artması kamuoyunu endişelendirmektedir. Bu nedenle son yıllarda ‘Elektromanyetik kirlilik ve hastalıklar arasında ilişki olabileceği’ endişesi, kamuoyunu sürekli meşgul eden en önemli konulardan biri haline gelmiştir. Bu endişe aslında toplumsal olarak gelişmekte olduğumuzun bir göstergesidir.

Son yıllarda yapılan bazı araştırmalar, elektromanyetik kirliliğe neden olan aktörlerin sağlık açısından masum olmadığını öne sürmektedir. Elektromanyetik kirlilik ve Sağlık söz konusu olunca elektrik alanlar, manyetik alanlar, iyonlaştıran veya iyonlaştırmayan ışınların sağlık üzerine etkilerine ilgi her geçen gün artmaktadır.

Toplumun elektromanyetik kirlilik ile hastalıklar arasında bir ilişki olabileceği endişesi, bu konularda gerekli eğitim koşullarının sağlanması ile kabul edilebilir düzeylere düşürülebilir. Bu nedenle daha önce bu konulara ilişkin yazdığım kitaplarıma bir yenisini eklemenin, konuya katkı sunacağını düşünerek bu kitabı hazırladım. Ama bu kitabımın en önemli farkı, çocuk sağlığı ve elektromanyetik kirlilik konusunda, belki de dünyada yazılmış ilk kitap oluşudur.

Ebeveynlerin neredeyse büyük bir bölümünün şikâyetçi olduğu konuların başında çocuklarımızın kablosuz iletişim sağlayıcılar tarafından desteklenen cep telefonları, bilgisayarlar vb elektronik cihazlara olan aşırı bağımlılıklarıdır. Bu bağımlılığın önüne geçilememesi durumunda, gelecekte ülke olarak endişelenmemiz gerektiği de açıktır. Çünkü bu tür araç gereçlerin yaymış olduğu ışınlar, bağımlılıkla birlikte ele alındığında, sağlıklı bir gelecek oluşturmak için olası risklerin önüne geçmeye çalışmak, toplumsal bir duyarlık gerektirmektedir.

Toplumsal duyarlık açısından önemli olduğunu düşündüğüm bu kitabın ana hedefi, ‘Elektromanyetik kirlilik ve sağlık’ konusunu olabildiğince oyunlaştırarak çocuklarımıza aktarmaktır. Çocukluk veya ergenlik döneminde bu konulara duyarlı bir nesil yetiştirmek, geleceğimizi daha güvenli hale getirecektir.

Bu kitap, nelerden ne kadar endişe etmemiz gerektiğine çocuklarımızın veya ebeveynlerinin karar verebilmesi için, olabildiğince kolay anlaşılabilir bir dille hazırlanmıştır. Kitabı okuduktan sonra, ‘Elektromanyetik kirlilik ve sağlık konusunda endişelenmemizin gerekli olup olmadığına’ çocuklarımız karar verecektir. Çocuklarımızın sağlıklı bir yargıya sahip olmaları için ebeveynlere bu kitabı çocukları ile birlikte okumak kalıyor.

Saygılarımla,

Prof. Dr. Süleyman Daşdağ

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Prof. Dr. Süleyman Daşdağ’ın çocuklara yönelik olarak yazdığı ‘Hey Çocuklar! Dalgalarla Dalga Geçmeyin’ adlı eserini 23 Nisan’da yayınladı. Çocukları özellikle cep telefonu, bilgisayar, televizyon gibi elektronik cihazların zararlı etkilerinden korunmayı eğlendirerek öğreten ve EMO tarafından yayımlanan kitap öğrencilere 23 Nisan hediyesi olarak ücretsiz olarak sunulacak. Kitaplar, sınıf öğretmenlerinin emo@emo.org.tr adresine yapacakları başvurusu ile stok imkânları kapsamında öğrencilere dağıtılacak.